straNCI prejakI

Propao hrvatski modni brend Xnation, bez posla ostaje 220 ljudi

'16.10.2006, Zagreb - Mile Kozul, generalni menadzer  tvrtke MIN d.o.o.  Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/Poslovni dnev'
17.04.2012.
u 08:00

Vlasnik Mile Kožul tvrdi da je udruživanje s njemačko-slovenskim partnerom propalo zbog nepravednog hrvatskog pravosuđa

Zatvara se hrvatski modni brend Xnation! Već neko vrijeme traje rasprodaja zimske i lanjskih kolekcija, a nakon što se prodaju i zadnji komadi u brave trgovina diljem Hrvatske, točnije njih oko 80, stavit će se – ključ. A crna brojka nezaposlenih narast će za još najmanje 220 ljudi.

Opstali 15 godina

– Istina je, zatvaramo. Na platnom popisu imamo oko 220 ljudi, ali je broj zaposlenih veći ako se uračunaju naša 22 franšizna partnera koji imaju po dvoje-troje zaposlenih – iznosi Mile Kožul, vlasnik tvrtke Min u čijem je vlasništvu Xnation.

Tako, nakon gotovo 15 godina, završava svijetla hrvatska modna priča. Modernim hrvatskim dizajnom i pristupačnim cijenama Xnation je godinama uspješno konkurirao stranim lancima. Brojke o prodaji još 2010. godine obećavale su uspjeh. A početkom ove godine najavljivalo se da se Xnation udružuje s njemačko-slovenskim partnerom i svoju proizvodnju seli na Daleki istok zbog visokih cijena u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Dokapitalizacija u robi

– Naš partner trebao je postati većinski vlasnik Xnationa tako da dokapitalizira tvrtku u robi i novcu. Već smo naručili i novu kolekciju. No došle su nam sudske odluke koje su kompromitirale udruživanje, partner je rekao da je sve to za njih previše rizično i odustali su od udruživanja – tvrdi Kožul.

O kakvim je točno sudskim odlukama riječ, nije želio reći, no ogorčeno je dodao da nisu zakonski osnovane.

– Žalili smo se na sudsku odluku i naša je žalba odbijena. Time je propao hrvatski proizvod koji je mogao biti svjetski – kaže vlasnik Xnationa.

Ključne riječi

Komentara 20

NO
norahs
09:21 17.04.2012.

Prvo i prvo, sudske odluke koje su ga kompromitirale - očito nisu za javnost. Koji bi pametan stranac ulazio u takav posao? Drugo, proizvodnju je namjeravao seliti nakon 15 godina negdje u Kinu ili Indiju radi jeftine proizvodnje. Čitaj: radi vlastite pohlepe. Eto, još jedna tipična hrvatska gospodarska priča i primjer kako se i najbolje ideje mogu upropastiti.

PA
parasa
09:30 17.04.2012.

Propao hrvatski modni brend Xnation, bez posla ostaje 220 ljudi ..... Matematika: 500 - 220 - x = 0, eto to najnovija hrvatska matematika.

TW
Tex_Willer
09:06 17.04.2012.

nisu stranci bili toliko jaki, koliko ste vi bili skupi. Vaše krpe su bile skuplje i od najpoznatijih svjetskih brendova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije