PROBLEMI S OBVEZNICAMA

Rusija je možda već bankrotirala!

Russian ruble
Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
15.04.2022.
u 10:23

Jednom se već našla u sličnoj situaciji, no ovoga puta Rusija ima novac, ali ga ne može isplatiti jer su joj zapadne zemlje zamrznule rezerve

Rusija je možda već bankrotirala zato što nije uspjela servisirati svoje dolarske obveznice zbog zapadnih sankcija zbog rata u Ukrajini, objavila je agencija Moody's, što se nije dogodilo još od godina neposredno nakon Oktobarske revolucije 1917. godine.

Rusija je 4. travnja izvršila plaćanje za dvije državne obveznice – s dospijećem 2022. i 2042. – u rubljama, a ne u dolarima. "Ugovori o obveznicama ne sadrže odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima", objavila je agencija.

"Stoga se može smatrati da je Rusija, prema definiciji Moody'sa, u bankrotu ako do 4. svibnja, kada istekne jednomjesečno razdoblje počeka, ne ispuni svoje obveze u dolarima", stoji u priopćenju Moody'sa u četvrtak.

Moody's tvrdi da neke euroobveznice Rusije izdane nakon 2018. omogućuju plaćanje u rubljima u određenim uvjetima, no da one starije od tog razdoblja to ne dopuštaju. 
"Moody's smatra da ulagači nisu dobili ugovorno plaćanje u stranoj valuti na datum dospijeća plaćanja", priopćila je agencija.

Rusija ponavlja kako želi vraćati svoj dug, no da ju je Zapad spriječio u tome uvođenjem strogih sankcija nakon što je napala Ukrajinu 24. veljače. 

Rusija 1998. nije vratila 40 milijardi dolara domaćeg duga, pa je devalvirala rubalj pod predsjednikom Borisom Jeljcinom jer je praktički bankrotirala poslije azijske dužničke krize i pada cijena nafte. 

Rusija ovaj put ima novac, no ne može ga isplatiti jer su joj zapadne zemlje zamrznule rezerve, četvrte najveće na svijetu. 

Bio bi to prvi veći ruski bankrot u više od stoljeća. Moskva je vraćala inozemne dugove čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Komentara 53

GE
Gefufna
10:50 15.04.2022.

Ma niiije, sada ce doci komsije i objasniti, prvo da rusija nije bankrotirala, drugo da su oko Kijeva bili samo manevri i da nisu podvili rep i trece da je moskva sama od sebe potonula. Za pocetak

Avatar gremo20
gremo20
10:57 15.04.2022.

jučer potopljena moskva, danas najava bankrota rusije...sve jedna vijest bolja od druge! 👍

DU
Deleted user
10:58 15.04.2022.

Tehnička pitanja oko terminologije više manje su nebitna. Uvijek bilo i biti će: važan je trend nečega. Da li nešto ide gore ili dolje. Koje su buduće koristi za Rusiju, nakon što im pola naoružanja postanu sirovine za sakupljače otpada? Kojim novcima će proizvesti novo naoružanje, ako žele ostati oružana velesila? Stoput rečeno: kakva je to ekonomija kojoj izvoz sirovina čini preko 70% ukupnoga izvoza? Neki kažu, u principu, zemlja u razvoju a ne velesila. A to što njihovi štovaoci spominju Kinu, Indiju, Brics...kao rješenje...živi bili pa vidjeli. Činjenica je da je Putin uzdrmao cijeli svijet i nanio mu ogromnu štetu. Osim ovih na burzi, dakako. Njima uvijek dobro. Šteta, mogao je car umjesto mogućega bankrota za svoje apsolutističke vladavine izgraditi modernu Rusiju. Svima na korist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije