Ulaganja

Španjolci ulažu 450 milijuna eura u gradnju vjetroparka u Srbiji

solarne stanice
AFP
15.12.2009.
u 08:08

Injigo de Palasio Espanja, veleposlanik Španjolske u Beogradu, izjavio je kako su već napravljeni pripremni planovi za gradnju vjetroelektrane pokraj Pančeva kapaciteta 350 megavata, a 230 milijuna eura uložit će se i u solarnu energiju.

Španjolska kompanija Wind Alliance Group planira uložiti oko 450 milijuna eura u izgradnju vjetroparka u Srbiji u iduće tri godine. Nakon potpisivanja memoranduma o suradnji srbijanskog Ministarstva energetike i španjolske Agencije za međunarodni razvoj, Injigo de Palasio Espanja, veleposlanik Španjolske u Beogradu izjavio je kako bi Španjolci pokraj Pančeva gradili vjetroelektranu kapaciteta 350 megavata, prenosi portal Biznis.ba.

De Palasio Espanja tvrdi da se na projektu radi već godinu dana te da je Wind Alliance pripremio sve planove za izgradnju vjetroparka koji će koristiti eolsku energiju za proizvodnju struje.

Potpisan je i memorandum o suradnji i na razvoju projekata za promidžbu i korištenje solarne energije. Oko 230 milijuna eura uložit će se u ispitivanje potencijala korištenja solarne energije u Srbiji, razvoj tehnologija te pilot projekt za upotrebu solarne energije, koja prema riječima srpskog ministra energetike Petra Škundrića čini čak 14 posto ukupnih potencijala Srbije za korištenje izvora obnovljive energije. Srbija bi, tvrdi, godišnje emitirala čak dva milijuna tona CO2 manje, u slučaju da 2,5 milijuna  domaćinstava koristi solarnu energiju za grijanje vode.

Španjolska je pak, prema riječima de Palasio Espanje, prva u svijetu po proizvodnji fotovoltažne energije i treća po proizvodnji energije iz vjetroelektrana.

 

Komentara 4

IB
Ivana Brkić Ćubela
09:30 15.12.2009.

Tipicni nacin da dodju do Subvencija od EU Kao da u Spaniji ili u Africi nema vise sunca nego u Pancevu !!!! Sjedne strane dobro sdruge strane Lopovluk !!!

BT
bili-tartuf
21:04 20.12.2009.

\"spanjolska\" kompanija iz Bostona.....??

OB
-obrisani-
09:02 15.12.2009.

A sto vas toliko svrbe Srbi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije