sezonski posao

Spas za 40.000 nezaposlenih: traže se konobari, kuhari, berači...

konobar
PIXSELL; arhiva
12.04.2012.
u 12:00

Trećina sezonskih radnika na Jadranu je iz unutrašnjosti zemlje, kruha traže i na njemačkim njivama

Sezonski poslovi u poljoprivredi i prvi veći broj turista na Jadranu već se vide i u službenoj statistici nezaposlenih. Burza javlja da su potkraj ožujka imali oko tri tisuće nezaposlenih manje nego lani, a ako je suditi prema prošloj godini, ove bi godine barem 40 tisuća radnika moglo sezonski raditi dva do više mjeseci. Broj nezaposlenih sada se spustio neznatno ispod 340 tisuća i ako ne bude veliki val stečajeva, do jeseni bi mogao pasti ispod tristo tisuća.

Najvažnija je preporuka

‘Pražnjenje’ burze trebalo bi potrajati do kraja rujna, a vladajući se nadaju da bi tada tržište rada moglo odahnuti i zbog Vladinih mjera, obnova fasada i javnih zgrada koje će navodno zaposliti 50-ak tisuća građevinara širom zemlje, budu li, naravno, svi legalno radili.

Sezonski su poslovi uglavnom kratkotrajni, slabo plaćeni, vezani su uz turizam, usluge i poljoprivredu, a u njega je uz lokalno stanovništvo u priobalju uključen i velik broj nezaposlenih iz kontinentalnih dijelova Hrvatske. Dosad su tvrtke dostavile Zavodu za zapošljavanje zahtjeve za približno 15 tisuća sezonskih radnika, a u prva tri mjeseca ove godine zaposlili su ih 3433, što je 15 posto više nego lani u isto vrijeme. Oko tri tisuće sezonaca otišlo je i u Njemačku. Procjenjuje se da uz legalno zaposlene u poljoprivredi radi velik broj ljudi na crno, pa Vlada najavljuje ozbiljnije kontrole po poljima, ali i jednostavnije procedure zapošljavanja. Umjesto prijave u mirovinski sustav i odjave, vlasnici farmi i poljoprivrednih imanja za sezonce u poljoprivredi kupovali bi dnevne markice i tako im omogućili da steknu staž.

Do posla se dolazi po preporukama, ali ovih dana stotine oglasa za sezonske poslove objavljuju i poslodavci i posloprimci.

– Već tjedan dana javlja se svakodnevno tridesetak ljudi. Prijašnjih godina već na početku bi pitali za plaću, no sada to i ne pitaju, važno im je da dobiju posao – govori Nikica Perić, vlasnik Bavaria trgovine koja traži petero zaposlenika na određeno vrijeme, kuhare, konobare i pizza majstore, za rad na Viru. To su ujedno najčešće tražena sezonska “morska” zanimanja, uz čistačice, recepcionare, prodavače suvenira i nakita itd. Na manje tipičan oglas za mornara kormilara prva dva dana nije se javio nitko, ali to poslodavca ne iznenađuje.

– Ljudi koji imaju iskustvo i položene sve ispite uglavnom imaju posao i u tokovima su kojima će do njega doći, i mi smo imali čovjeka za to mjesto, ali se dogodio nepredviđeni slučaj, no vjerujemo da ćemo nekog naći – kažu u dalmatinskom obiteljskom obrtu sa 40-metarskim brodom koji krstari od Splita do Dubrovnika. Napojnice ondje i udvostruče fiksnu plaću, pa uz smještaj i hranu na šest mjeseci, sretnom mornaru ostaje za život ostatak godine.

Konobari “u žrvnju”

Skipera je već prvog dana našla rovinjska obiteljska tvrtka za luksuznu jahtu, a javilo se dvadesetak zainteresiranih. Plaća je 25 do 35 kuna po satu. – Uvjeti za skipera koji prevozi putnike na jahti su rigorozni, i inače smo uvijek uzimali ljude po preporuci. Profesionalnost mora biti na razini, kao i stručnost, pa uza sve papire, kandidata stavimo na probu, npr. da preparkira brod po lošem vremenu ili na vrlo uskom prostoru, tako da odmah utvrdim je li dovoljno stručan – opisuje istarski vlasnik.

I dok u obiteljskim turističkim obrtima pomno biraju zaposlene, pojedini turistički kompleksi masovno naruče, primjerice, 40 konobara sa Zavoda za zapošljavanje i ubace ih u žrvanj bez posebne edukacije i pripreme.

– Sezonci različitih zanimanja često nisu kvalificirani niti su odradili pokoju sezonu pa nisu u stanju odraditi posao kvalitetno. Pokazalo se da se uz iskorištenost kapaciteta od 180 dana godišnje isplati imati kvalitetnu stalnu radnu snagu, samo da se postigne tolika iskoristivost – tvrdi Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga.

Inače, portal MojPosao bilježi porast broja oglasa u turizmu i ugostiteljstvu u veljači i ožujku, i to 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pripisuju to očekivanju većeg broja turista ovog ljeta, ali i ranijem početku turističke sezone jer je Uskrs ove godine bio gotovo mjesec dana ranije nego prošle. Kada je riječ o kvalifikacijama potrebnim za zaposlenje u turizmu, u 47% njihovih oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok se u 40% slučajeva tražila srednja stručna sprema. Engleski jezik kao uvjet zaposlenja bio je naveden u 44% oglasa, dok su njemački (16%) i talijanski jezik (10%) bili znatno manje zastupljeni. Rad na računalu kao uvjet je bio naveden tek u 28% oglasa.

Zanimanja iz kategorije turizam i ugostiteljstvo, prema podacima portala MojPosao o visini plaća, imaju 26% nižu plaću od prosjeka. Međutim, prosječna plaća u ovoj kategoriji u odnosu na prošlu godinu ipak je narasla 9 posto.

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
12:08 12.04.2012.

Zabunio se novinar u naslovu, ............... terbalo je glasiti ........... . Traži se \" ................ 400 000 ................. \" konobara, sobarica, i bauštelaca ..........

Avatar dariodario551
dariodario551
13:19 12.04.2012.

Svake godine ista prića po poćetku i završetku Turistićke sezone

SN
snovakor
16:06 12.04.2012.

Ma glupost !!!!! Samo igra brojkama, izmišljavaju način, na koji bi maknuli ljude iz Burze, da bi mogli prikazati što manje brojke !!! Tako su 2004.g. izmislili Zakon za sve one koji imaju udio u tvrtkama veći od 50%, da moraju napustiti Burzu i time su lijepo dobili manji broj ljudi na Burzi.. Primjera je koliko hoćete ! Isto će biti i s novim prijedlogom privremenog zapođšljavanja mladih :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije