Od mikroskopske razine do razine čitavih regija

Svemirska tehnologija: bespilotne letjelice i sateliti u službi prirode

Oikon
05.04.2022.
u 09:27

Hrvatske su šume naročito lijepe i bogate, što je vidljivo i golim okom. No, izvan dosega ljudskog oka krije se jedinstveni svijet prirode koji je još bolje vidljiv uz upotrebu tehnologije

Satelitska tehnologija pomaže opažanju i razumijevanju vrsta i staništa u prirodi. Osim praćenja velikih promjena u šumskim ekosustavima, korištenjem te tehnologije moguće i rano otkrivanje napada  štetnika veličine svega par milimetara.

Tvrtka Oikon jedna je od glavnih konzultantskih tvrtki u regiji, i to baš u poslovima zaštite okoliša i prirode. Ujedno je i znanstveni institut akreditiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ova tvrtka koristi bespilotne letjelice i satelitske podatke pri proučavanju šuma, mora, kopnenih voda, ali i poljoprivrede. Osim promjena u šumskim ekosustavima, kao što su sječa šuma i požari, tehnologije daljinskih istraživanja prepoznaju i utjecaj različitih štetnika na šume, poput hrastovih mrežastih stjenica. U svojim istraživanjima koriste podatke raznih senzora koji su dio satelita i bespilotnih letjelica. Tako imaju uvid u utjecaje na  prirodu i okoliš među kojima je i utjecaj čovjeka.

Život u prirodi nevidljiv ljudskom oku

Iza ove tehnologije stoje i stručnjaci iz tvrtke koji od samih početaka, 1997. godine koriste napredne tehnologije u svom radu na očuvanju bioraznolikosti. O kvaliteti tvrtke Oikon govori i činjenica da imaju aktivnu suradnju s Europskom svemirskom agencijom na više projekata.

Oikon zajedno s partnerima (IZOR, HGI, GF, IRB, HHI, i drugi) trenutno radi i na vrlo kompleksnom projektu kartiranja morskih staništa za polovinu Jadrana, koje vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. U poslovima zaštite okoliša i prirode u Oikonu aktivno sudjeluju stručnjaci iz 19 različitih struka. Takav multidisciplinarni pristup omogućuje fleksibilnost istraživanja i razumijevanje procesa u ekosustavima od mikroskopske razine do razine čitavih regija.

Važno je napomenuti kako su njihove metode etičke budući da ne uznemiruju životinje tijekom istraživanja. Osim za očuvanje okoliša i prirode, stručnjaci Oikona na raspolaganju su i u kriznim situacijama. Tako su uz pomoć bespilotnih letjelica u razornom potresu u Petrinji detaljno skenirali područje te gradu Petrinji donirali vrijedne visokorezolucijske karte za potrebe analize posljedica potresa.

Sadržaj nastao u suradnji s Oikonom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije