Članovi Udruge pršutara Istre i Saveza uzgajivača svinja Hrvatske iz slavonskih županija uspostavili su tijesnu suradnju čiji je cilj da proizvođači pršuta dobiju kvalitetnu sirovinu iz kontinentalne Hrvatske koju mogu pretvoriti u vrhunski proizvod s oznakom zaštićene izvornosti. Naime, jedino istarski pršut u Hrvatskoj koristi izvornu hrvatsku sirovinu za proizvodnju pršuta i tako su napravili zaista velik odmak u promicanju domaće primarne proizvodnje.
Suradnja na višoj razini
Bez obzira na pandemiju koronavirusa, istarski pršutari u posljednje dvije godine rastu s proizvodnjom. Štoviše, imaju potrebe za dodatnim povećanjem proizvodnje pršuta s oznakom izvornosti.
– Pokušavamo u suradnji s lokalnim svinjogojcima pronaći još kvalitetne sirovine. Mi već imamo neke kanale putem kojih radimo godinama, ali sada tu suradnju želimo proširiti na druge kanale i tako napraviti dugotrajan i održiv sustav. Ako Slavonci pokažu interes, mi ćemo to objeručke prihvatiti – kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta.
Od 19 članova ove udruge, njih 13 proizvode pršut. Godišnje proizvedu oko 2500 certificiranih pršuta, što u ukupnoj proizvodnji ove suhomesnate delicije čini udio od 15 do 20 posto. Oznaka izvornosti i sam certifikat primorava ih da iz godine u godinu podižu kvalitetu proizvoda. S druge strane, situacija s ratom u Ukrajini tjera ih da osiguraju dovoljno vlastitih resursa i samoodrživost proizvodnje, kako bi uz vlastite kapacitete mogli opstati u eventualnim kriznim situacijama.
– Suradnja sa slavonskim uzgajivačima postoji već dugi niz godina i naša je želja da se ona podigne na višu razinu. Pokušavamo pronaći rješenja i modele koji su svima prihvatljivi – ističe Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede.
Osigurati vlastite resurse
Proizvodnja istarskog pršuta od slavonskih svinja poprilično je složen i dugotrajan proces. Te svinje moraju biti stare najmanje devet mjeseci, teške više od 160 kilograma i moraju imati propisanu hranidbu, a but mora biti obrađen na istarski način.
– Svjesni smo da istarski pršut ima daleko veće mogućnosti u distribuciji proizvoda, a problem nedostatka kvalitetne sirovine uvijek je prisutan. Vjerujemo da će razgovori uroditi plodom u obostranom interesu – istaknuo je Drago Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Centra za stočarstvo.
Pogledajte kakve su bile gužve u ponedjeljak zbog najavljenog poskupljenja goriva
Treba naći dobroga krmka da to sve pojede!