povezivanje proizvođača

Tajna istarskog pršuta od slavonskih svinja: Moraju biti teške više od 160 kg. imati posebnu ishranu...

Pula: Subotnja gužva na tržnici
Sasa Miljevic/PIXSELL
09.03.2022.
u 17:44

Bez obzira na koronu, proizvodnja istarskih pršutara raste, a sada žele dodatno proširiti opskrbnu bazu

Članovi Udruge pršutara Istre i Saveza uzgajivača svinja Hrvatske iz slavonskih županija uspostavili su tijesnu suradnju čiji je cilj da proizvođači pršuta dobiju kvalitetnu sirovinu iz kontinentalne Hrvatske koju mogu pretvoriti u vrhunski proizvod s oznakom zaštićene izvornosti. Naime, jedino istarski pršut u Hrvatskoj koristi izvornu hrvatsku sirovinu za proizvodnju pršuta i tako su napravili zaista velik odmak u promicanju domaće primarne proizvodnje.

Suradnja na višoj razini

Bez obzira na pandemiju koronavirusa, istarski pršutari u posljednje dvije godine rastu s proizvodnjom. Štoviše, imaju potrebe za dodatnim povećanjem proizvodnje pršuta s oznakom izvornosti.

– Pokušavamo u suradnji s lokalnim svinjogojcima pronaći još kvalitetne sirovine. Mi već imamo neke kanale putem kojih radimo godinama, ali sada tu suradnju želimo proširiti na druge kanale i tako napraviti dugotrajan i održiv sustav. Ako Slavonci pokažu interes, mi ćemo to objeručke prihvatiti – kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta.

Od 19 članova ove udruge, njih 13 proizvode pršut. Godišnje proizvedu oko 2500 certificiranih pršuta, što u ukupnoj proizvodnji ove suhomesnate delicije čini udio od 15 do 20 posto. Oznaka izvornosti i sam certifikat primorava ih da iz godine u godinu podižu kvalitetu proizvoda. S druge strane, situacija s ratom u Ukrajini tjera ih da osiguraju dovoljno vlastitih resursa i samoodrživost proizvodnje, kako bi uz vlastite kapacitete mogli opstati u eventualnim kriznim situacijama.

– Suradnja sa slavonskim uzgajivačima postoji već dugi niz godina i naša je želja da se ona podigne na višu razinu. Pokušavamo pronaći rješenja i modele koji su svima prihvatljivi – ističe Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede.

Osigurati vlastite resurse

Proizvodnja istarskog pršuta od slavonskih svinja poprilično je složen i dugotrajan proces. Te svinje moraju biti stare najmanje devet mjeseci, teške više od 160 kilograma i moraju imati propisanu hranidbu, a but mora biti obrađen na istarski način.

– Svjesni smo da istarski pršut ima daleko veće mogućnosti u distribuciji proizvoda, a problem nedostatka kvalitetne sirovine uvijek je prisutan. Vjerujemo da će razgovori uroditi plodom u obostranom interesu – istaknuo je Drago Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Centra za stočarstvo.

Pogledajte kakve su bile gužve u ponedjeljak zbog najavljenog poskupljenja goriva

Komentara 2

TA
Tajg
18:51 09.03.2022.

Treba naći dobroga krmka da to sve pojede!

CO
Cosinus
19:36 09.03.2022.

Problem je što bi Istrani kupovali samo pršute, dok im ostali dijelovi svinje ne trebaju, a to tako ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije