KUPUJMO HRVATSKO

Domaći proizvod ključ je turizma

Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo.
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
23.11.2017.
u 09:00

Čelnik Podravke Marin Pucar kaže kako je vegeta najviše uspjela zahvaljujući turizmu i danas u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj... drži i 53% tržišta

Domaći kvalitetan proizvod mora postati ključ prepoznatljivosti hrvatskog turizma, poručio je jučer predsjednik HGK Luka Burilović s okruglog stola manifestacije Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam, koja je u zagrebačkom Plaza Event Centru okupila i 65 malih i srednjih proizvodnih tvrtki, OPG-ova i obrta te predstavnike turističkog sektora.

Iako se sve više njih povezuje i domaći, autohtoni proizvodi su sve traženiji, i dalje su problem neorganiziranost OPG-ova, transport, nedovoljne količine te cjenovna nekonkurentnost. Lošinjska Jadranka je još prije 20 godina bila ispred svoga vremena i imala proizvodnju pšenice, svinja..., istaknuo je član uprave Goran Filipović. Zadnjih nekoliko godina ponovno su na tom tragu pa gostima svojih hotela serviraju i 90% domaćih proizvoda, krumpir s Unija, ribu lokalnih dobavljača... te rade 7 mil. kuna prometa samo s OPG-ima. Da je lokalna ponuda na cijeni, priznaje i hotelijer Jako Andabak. Ističe kako se trude da svi proizvodi koji idu na njihov stol budu iz kruga 30-40 km, čak i sami proizvode maslinovo ulje, vino, meso, nešto povrća i pomiču granice u nadi kako će u budućnosti imati samo kvalitetne domaće gastronomske proizvode koji su i naš izvozni adut jer turistima ostaju u sjećanju. Marin Pucar, čelnik Podravke, kaže kako je upravo to pomoglo Podravci u izvozu vegete. Zahvaljujući turizmu, vegeta danas u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj drži između 39 i 53% tržišnog udjela. – S porastom investicija u turizmu, koje će iduće godine prijeći milijardu eura, svaki hrvatski kvalitetni proizvod iz bilo koje branše moći će naći svoje mjesto u turizmu – kazao je jučer ministar turizma Gari Cappelli.      

Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo.
1/20

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
10:31 23.11.2017.

Cura na slici broj 4!Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije