Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

U Badelu optimistični, osniva se i "joint venture" poduzeće u Kini

Badel
Igor Kralj/24sata
08.04.2011.
u 08:49

Već u prvom kvartalu ove godine Badelov je izvoz vina porastao 214 posto, a poslovni prihodi 11 posto. Ovu godinu Badel planira završiti s 402 milijuna kuna prihoda i 8 milijuna kuna dobiti.

Badel 1862 lanjsku je poslovnu godinu završio s čak 260,87 milijuna kuna gubitka, no da su u kompaniji i te kako optimistični u ovoj godini govore očekivanja od 8 milijuna kuna dobiti, dok bi ukupni prihodi (uključujući i Eurobev), trebali dosegnuti 402 milijuna kuna, najavili su na konferenciji za novinare predsjednica uprave Zvjezdana Blažić i član uprave Srđan Oreb.

U kompaniji tvrde kako je poslovanje već u prvom tromjesečju ove godine pozitivno. Dobit je iznosila 1,62 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju ostvaren gubitak od 12,75 milijuna kuna. Poslovni prihodi u prvom su tromjesečju porasli 11 posto. U prvom je ovogodišnjem tromjesečju izvoz Badelovih vina porastao je čak 214 posto, ističu iz Badela, zahvaljujući ponajprije kineskom i zapadnoeuropskom tržištu. Stoga kompanija najavljuje i osnivanje "joint venture" poduzeća s jednom kineskom kompanijom, što će stvoriti pretpostavke za rješavanje viškova vina na domaćem tržištu, najavila je uprava, uvjerena kako nakon godine spašavanja slijedi godina improvizacije, da bi u 2012. Badel započeo i strateško repozicioniranje brendova i kompanije na tržištu. 

Vezano uz ostvarene prihode Badela u 2010. godini, iz kompanije naglašavaju kako nije bilo osnovnih pretpostavki za ostvarenje prihoda zbog dugotrajne blokade računa (ukupno 3 i pol mjeseca), ali i dugotrajnog poslovanja bez trošarinskog broja, zbog čeka je izgubljeno oko 100 milijuna kuna prihoda.

Ukupni prihodi Badela 1862 u 2010. godini iznosili su 314 milijuna kuna što predstavlja pad od 22 posto u odnosu na 2009. godinu. Pad prihoda od prodaje jakih alkoholnih pića Badela iznosio je 5 posto, u vinima i 17 posto. Zabilježen je i značajan pad prihoda u prodaji bezalkoholnih pića i vode, što je odraz stanja ukupnog tržišta koje također bilježi pad, ali i činjenice da je tvornica Eurobeva bila zatvorena četiri mjeseca tijekom lanjske godine.

Tržišna pozicija u core businessu unatoč tako snažnom padu prihoda nije, međutim, poremećena. Badelova jaka alkoholna pića i vino u protekloj su godini povećali tržišni udio na domaćem tržištu. U zadnje tri godine Badel je kao lider na tržištu jakih alkoholnih pića dodatno povećao svoj udjel, stoga je 2010. završio s više od 52 posto udjela među domaćim proizvođačima, odnosnos više od 33 posto, uključivši uvoz.

Također, Badel je, tvrde, povećao tržišni udjel na čak 74 posto među domaćim proizvođačima jakih alkoholnih pića prema izvoznim tržištima. U kategoriji vina pak, Badel zauzima drugu poziciju na ukupnom količinskom domaćem tržištu, odnosno 14 posto.

S obzirom na ozbiljnost situacije i krize u kojoj sve kompanije posluju za ostvarenje prodaje bilo je potrebno odobravati dodatne redovne i izvanredne rabate te su zbog rasta rabata prihodi od prodaje smanjeni za 7,6 milijuna kuna, a zbog otežane likvidnosti odobravani su i dodatni bonusi za prijevremena plaćanja.

Prihodi od prodaje u inozemstvu zbog snažnog recesijskog efekta na većini izvoznih tržišta na kojima Badel 1862 posluje smanjeni su za 7 posto u odnosu na realizaciju u 2009.

Pad prihoda u 2010. od 22 posto rezultat je tako nemogućnosti poslovanja u normalnom režimu proizvodnje te samim time i prodaje, što je prvenstveno uzrokovano dugotrajnom blokadom računa, kao i poslovanjem bez trošarinskog broja, kazali su iz uprave.

Krajem 2009. Badel 1862 započeo je provođenje programa restrukturiranja kompanije, odnosno fokusiranje na core business (proizvodnju jakih alkoholnih pića i vina te dijela asortimana bezalkoholnih pića). Lani je prodano povezano društvo Kalničke vode Bio Natura, što je rezultiralo jednokratnim gubitkom od 320,4 milijuna kuna. U okviru poslovnog restrukturiranja ove je godine Badelu pripojeno društvo Eurobev .

Nova komercijalna politika očituje se kroz povećanje cijena i smanjenje rabata, a financijsko restrukturiranje započelo je pregovorima s poslovnim bankama o mogućnostima reprograma kredita. Vlasničko restrukturiranje realizirat će se provedbom odluke Vlade u smislu državne dokapitalizacije kojom će se promijeniti postojeća struktura vlasništva, odnosno država će poslati većinski vlasnik, više od 70 posto društva.

 

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
09:25 08.04.2011.

Dakle .... ISTOK a NE zapad ako želimo uspješnu hrvatsku !!! ..........................

DU
Deleted user
18:27 08.04.2011.

država će njihove nebuloze pokriti našim novcima i opet ama menadžeri koji su tvrtku doveli do propasti ostaju na svojim pozicijama, pa to je stvarno kao neka kazališna groteska a ne stvarni život. ima li u svijetu naroda koji samam sebe uništava uporno tetošeći nesposobne idiote iako svi vide da to nikamo ne vodi? važno je samo da se stručnosti i sposobnosti ne dopusti da uspostavi tržišne odnose u privredi nego država na rubu bankrota pumpa novce u nesposobne kako bi spriječila razvoj tržišne ekonomije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije