TRGOVINA Održan 5. tradicionalni susret trgovaca HOK-a

U 'sivoj' zoni više od 50 posto trgovine hranom

man-trg-txt.jpg
import
24.05.2006.
u 19:11

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija glavni su problemi u poslovanju trgovaca obrtnika, kazao je na današnjem 5. susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine.

- Za razliku od razvijenih zemalja gdje legalna trgovina obuhvaća i 98 posto potrošnje, u Hrvatskoj se 30 posto trgovanja odvija u sivoj zoni, mimo poreznog sustava - u trgovini hranom više i od 50 posto. Puno je, naime, slučajeva nelojalne tržišne utakmice, prodaje po dampinškim cijenama, kao i monopolističkog ponašanja, čime se - tvrdi Vukelić - znatno oštećuje državni proračun, ali i umanjuje konkurentnost legalnih gospodarskih subjekata.

Velikih trgovačkih objekata u Hrvatskoj se od 1994. do 2004. godine izgradilo više od milijun četvornih metara, problemi dolaze i sa istoka i sa zapada, te bi se od njih, čulo se na skupu, trebalo obraniti i što boljom prezentacijom domaćih proizvoda i povećanjem proizvodnje. I država bi po tom pitanju trebala biti odlučnija. Sivo tržište i nelojalnu konkurenciju trebalo bi odlučno rješavati represivnim i edukativnim mjerama te donošenjem zakona o sprječavanju rada na crno. Kako bi se očuvali obiteljski trgovački obrti, konačna bi se dozvola za otvaranje velikih trgovačkih lanaca trebala davati na lokalnoj razini, uvjeren je Vukelić, koji opstanak male trgovine, među ostalim, vidi i u horizontalnom i vertikalnom udruživanju trgovaca, kakvo se već pokazalo jednostavnim i jeftinim modelom u Međimurju, Splitu i Rijeci.

- Jedan trgovački lanac zatvara 30 do 50 malih obiteljskih obrta. Njih konačno treba pustiti da rade i dati im prioritet kad je u pitanju rad nedjeljom i blagdanom - založio se saborski zastupnik Damir Kajin, a podršku HOK-ovim trgovcima, kojih je oko 21.500, dao je i ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Ministar je spreman podržati inicijativu da se rad nedjeljom, kad su u pitanju obiteljske trgovine, regulira i zakonskim aktima.

- Trgovina je značajna gospodarska grana, koja u BDP-u sudjeluje sa 15,1 posto i zapošljava 200.000 ljudi, a samo je u malim trgovinama broj zaposlenih u posljednjih pet godina porastao 40 posto - rekao je ministar te pozvao trgovce da iskoriste financijsku potporu i projekte njegova ministarstva, od naukovanja do udruživanja u klastere.


Hloverki refundirati štetu

Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a jučer se na skupu osvrnuo i na promašeni Pravilnik o ambalažnom otpadu, istaknuvši kako s njime zarađuje samo država, dok je i 13.000 malih trgovaca izravno pogođeno s dodatnim troškovima od oko 60 milijuna kuna. Nesposobnost mjerodavnih, koji na upite Ceha odgovaraju šutnom, a u javnim nastupima zagovaraju poduzetništvo, platila je samo HTV-ova urednica i voditeljica emisije Otvoreno Hloverka Novak Srzić. Njoj je zbog obrane malih trgovaca na temu ambalažnog otpada plaća umanjena za 30 posto, izjavio je Vukelić, pozvavši nazočne trgovce da svi zajedno skupe novac u pauzi i refundiraju joj nastalu štetu. (J. Ra.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije