Domaća jaja iz dućana u Hrvatskoj visoke je kakvoće i "pravi slasni obrok, jajce na ovaj ili onaj način……“ zbog prilagođenih standarda života nesilica, te činjenice da u hranidbi nema raznih otpadaka nego je mješavina najboljih krmiva, rekao nam je povodom otvaranja prve naše zadružne sortirnice u Kozicama kraj Slatine prof. dr. sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Sortirnicu s potrebnom papirologijom za tržište uz pomoć grada i županije otvorila je Zadruga Kokoš hrvatica koja je počela s 12 a sada okuplja 25 OPG-a, a kapacitet joj je 1600 jaja na sat.
Koristeći priliku da prof.dr. Janječića pitamo što jedemo, rekao je da su jaja kod nas mnogo kvalitetnija nego u zemljama velikim proizvođačima od Kine do Brazila. Najcjenjenija su iz uzgoja na otvorenim prostorima, a klasificiraju se na A čista koja se ne moraju prati i B koja se peru tokom čega se ošteti proteinska ovojnica (kutikula) pa moraju u melanš, čistu masu bez ljuske za razne namijene
Tako i najveći kao Perfa, Piko, Lukač, Gala i drugi danas osim po kalibru (od XL do S) vode računa o nutricionističkim karakteristikama, količini poželjnih sastojaka, masnim kiselinama i sl. Mnogi su potrošači tako naučili da svako pokakano jaje ne garantira domaću kakvoću, kao niti da joj je znak što crveniji žumanjak.
I kod Koka hrvatica sve počinje od jajeta, doduše mrvicu sitnijih nego kod hibrida.