Brza kazna

Uvali li tvrtku u dug, direktor za dva mjeseca ostaje bez imovine

\'13.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je danas 8.sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, raspravljano i o prijedlogu proracuna za 2012. godinu  Photo: Patrik Macek/Pixsell\'
Patrik Macek/Pixsell
05.05.2012.
u 11:00

Hitri poreznici: 
Rješenje se na sudu čekalo i šest godina, a Porezna uprava dat će ga za 60 dana.

– Nakon ovakva zakona nitko neće htjeti u direktore – komentira Esad Čolaković, direktor menadžerske udruge Croma, prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona koji državi daje za pravo da porezni dug naplati iz imovine direktora i osnivača društava ako ustanovi da su tvrtku namjerno uvalili u dugove. Vlada je u prijedlogu opisala desetak spornih situacija u kojima bi aktivirala porezno jamstvo, a nakon što je prijedlog dobio zeleno svjetlo ministara, uskoro će se o njemu raspravljati i u Saboru.

Prednost postala omča

– Nitko razuman i profesionalno odgovoran ne može biti protiv toga da se zaoštrava financijska disciplina. Takva je praksa na tragu europskih direktiva, čine to i druge zemlje, ali to se ne provodi bez dobre pripreme i promišljanja – kaže Esad Čolaković.

Podsjeća da će početkom iduće godine na snagu stupiti novi Kazneni zakon, koji je također potencirao odgovornost članova uprava i nadzornih odbora za stanje u tvrtkama.

No Kazneni zakon nalaže da se krivnja utvrdi u sudskom postupku i tek nakon toga se postavlja pitanje naknade štete. Najnoviji Linićev prijedlog Općeg poreznog zakona sudove odmiče iz postupka utvrđivanja odgovornosti članova uprava i vlasnika društava te umjesto toga uvodi upravni postupak. Upravni postupak vodio bi se pred nadležnim tijelima Porezne uprave, ne bi trajao dulje od 60 dana. Takvo se rješenje može kasnije osporavati na sudu, ali žalba direktora ne odgađa rješenje o naplati poreznog duga. Na sudovima takvi sporovi traju pet, šest godina, što je dosad išlo u prilog lovcima u mutnom. Sudac Visokog trgovačkog suda Nenad Šepić kaže da bi se ta dva zakona morala uskladiti jer bi Zakon o trgovačkim društvima kao sistemski trebao biti iznad poreznog zakona.

– Jasno mi je da se želi izbjeći upletanje sudstva u sporove jer su upravni postupci brži, ali ne vjerujem da su zloporabe tako velike da se na taj način intervenira u propisima. Porezna je uprava zloupotrebe trebala locirati i riješiti. Da su oni radili svoj posao, vjerojatno ne bi ni došlo do tolikog gomilanja dugova – ističe sudac Šepić.

Zaoštravaju i drugi, ali...

– Dvanaest sam godina član Europske federacije menadžera i jasno mi je da se svuda zaoštrava osobna odgovornost uprava, ali razloga za žurbu i drastična rješenja nema, pogotovu stoga što 1. siječnja 2013. stupa na snagu novi Kazneni zakon – kaže Čolaković.

Rješenje slično Linićevom postoji u Sloveniji, ali oni su kaznu koju moraju platiti direktori ograničili na vrijednost jedne godišnje plaće.

– Jasno mi je da država štiti sebe te da je taj prijeki put možda dobar za proračun, ali opasan je za odgovorne osobe. Upravni je postupak rješenje za jednostavnije prijevare, utaje i sve što je u zoni prekršaja. Teško je pretpostaviti da će se u upravnom postupku kvalitetno utvrđivati je li dug posljedica zloupotreba ili objektivnih okolnosti – ističe Čolaković. Postavlja i načelno pitanje zašto bi odgovornost direktora bila rezervirana samo za porezna davanja. Kad bi Vlada bila dosljedna u uvođenju financijske discipline, tada bi jamstvo za naplatu duga dala svim vjerovnicima, a ne samo državi.

Komentara 55

MO
modovisisajteMaraschino
11:43 06.05.2012.

\"Uvali li tvrtku u dug, direktor za dva mjeseca ostaje bez imovine\" a ja mislio da postane prvi dopredsjednik Vlade...

KD
KRIVOSPERMIČNI DeNAtizator
11:04 05.05.2012.

mora se uvesti retroaktivna odgovornost....tek tada bi mnogi šupljaci koje vidim po HR, bili ono što zapravo i jesu....čobani,prosjaci,šljakeri ili samo kopači kanala ali isto tako ta mjera mora biti i za političare !

LU
lutomirski
08:47 06.05.2012.

dok je lakse uvaliti tvrtku u dugove, i pare zaraditi na mucku, dotle nema poticaja za realni posao, skinite zakone i olaksajte privatnicima posao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije