Kažnjava li zakon najbolje?

Vlada i HUP bez dogovora o porezu na ekstradobit

Zagreb: Radni ručak s ministrom financija Primorcem u organizaciji HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
22.11.2022.
u 18:24

Ne želimo arbitražno odlučivati čija je dobit posljedica poskupljenja, a kome je njegova mudrost donijela ekstraprofit, ustvrdio je ministar Primorac

Poslodavci i Vlada nisu ni za milimetar približili stavove oko oporezivanja ekstradobiti, koje je i u utorak pred punom dvoranom poslodavaca čvrsto branio ministar financija Marko Primorac. Direktorica HUP-a Irena Weber prenijela je ministru da se među poduzetnicima koje će obuhvatiti taj porez, a riječ je o najvećim kompanijama, osjeća veliko razočaranje i ogorčenost.

– To je duboko nepravedan zakon i kažnjava najbolje – poručila je Weber.

Ministar Primorac podsjetio je poduzetnike da su tražili pomoć države kad je prijetila opasnost da im se računi za struju povećaju deset puta te su je i dobili.

Pomoć građanima

– Tada se tražila naša hitna reakcija i nitko nije spominjao tržište i tržišne zakonitosti. Vlada se odlučila na snažnu intervenciju, pomogli smo svima pa i poduzetnicima s najvećim profitom. Nitko tada nije rekao da ne treba pomoć države jer dobro posluje – uzvratio je ministar financija, koji ima dojam da dio stanovništva i poduzetnika nije svjestan uvjeta u kojima se nalazimo.

Primorac veli da poduzeća koja imaju najveću gospodarsku snagu trebaju podnijeti dodatni teret kako bi se pomoglo građanima kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija. Ministar nije bježao od toga da se na razini EU govorilo o dodatnom oporezivanju energetskih kompanija, ali po tom kriteriju nijedna tvrtka u Hrvatskoj ne bi plaćala dodatni porez.

Vlada je, međutim, iz proračuna za paket energetskih mjera izdvojila 643 milijuna eura, postoje rezerve da se dodatno intervenira bude li trebalo. Porezom na ekstradobit planira se prikupiti dvije milijarde kuna, najviše će platiti Ina, a Primorac svoje rješenje brani kao najmanje pogrešno. Na svu dobit iznad 20 posto najveća će poduzeća platiti 33 posto poreza, a zakon se odnosi samo na poduzeća s prihodima iznad 300 milijuna kuna, neovisno o sektoru.

Granica prihoda za porez

– Ne želimo prokazivati niti arbitražno odlučivati čija je dobit posljedica poskupljenja, a kome je njegova mudrost donijela ekstraprofit. Nije nam ni cilj nekoga kazniti, već želimo stvoriti platformu za socijalnu redistribuciju – istaknuo je ministar Primorac, koji je pozvao poduzetnike da putem javne rasprave dostave konkretne primjedbe.

Primjerice, treba li plaćati porez tvrtka koja je četiri godine razvijala neki projekt, uspjela je u tome te će ove godine imati visoku dobit i natprosječne prihode. Male je poduzetnike zanimalo i hoće li se povećati prag za ulazak u sustav PDV-a jer će mnogi, zbog inflacije, upasti u porezne škare.

Bilo je u poduzetničkim redovima razmišljanja, poput građevinskog poduzetnika Mirka Fabijaneca, da je granica prihoda od koje će se plaćati porez previsoko postavljena te bi ga trebali plaćati i manji poduzetnici. Fabijanecu smeta i raširena siva ekonomija jer svi prijavljuju radnike na pet tisuća kuna, ali svi znaju da nitko ne radi za taj novac, no inspekcije ne kontroliraju isplate na ruke.

VIDEO: U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Komentara 11

FO
FOX
13:58 24.11.2022.

Harač rajo, harač! Od čega bi kupovali skupe limuzine i dizali i onako visoke ministarske plaće, nije to zbog sirotinje!

PR
Propitivač
18:41 22.11.2022.

Obožavam kolege velike poduzetnike. Odgovara im kad im Vlada spašava firme od gubitaka zbog korone, onda im "socijalizam" nije smetao, ali kad ih se želi spriječiti u deranju kože s leđa potrošača, e onda se pozivaju na slobodno tržište.

MU
Muzakus
18:46 22.11.2022.

Smanji drastično državnu i još više lokalnu upravu, reorganizirajte pravosudje, zdravstvo i školstvo, pa neće biti cviljenja, dajte para vi koji imate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije