neće devalvaciju

Vujčić: Ili stabilne banke ili odlazim

boris vujčić,portal
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
16.05.2013.
u 12:50

Guverner: 
Oni koji žele uništiti ovakvu monetarnu politiku moraju reći što nakon toga.

Monetarna politika i bankovni sustav jedini je dio hrvatskoga gospodarstva koji još održava ekonomsku stabilnost i rejting zemlje na razini na kojoj jesu, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji “Tržište novca” u Opatiji.

Bolja regulativa nego u EU

Guverner je dodao da Hrvatska ima bolju regulatornu politiku bankovnog sustava nego što je to bio slučaj u EU ili SAD-u. Takva je politika, kaže, omogućila da zemlja 2009. ne mora zatražiti aranžman s MMF-om, a bankovni sustav imao je dovoljno kapaciteta za financiranje domaćih potreba.

– Oni koji nastoje uništiti i to, jedno od zadnjih uporišta stabilnosti, moraju javno odgovoriti što nakon toga. Što bi se, da uspiju u svojim namjerama, dogodilo s investicijama, što bi se dogodilo sa štednjom, kakve bi fiskalne posljedice za porezne obveznike to imalo, kakve bi bile perspektive zapošljavanja i kolike bi realne plaće i mirovine nakon toga bile? – zapitao je guverner, koji nije zapravo imenovao tko ruši zadnje uporište stabilnosti, ali je iznio za njega dosta neobičnu tvrdnju: Ako narod i njegovi izabrani predstavnici prihvate takva rješenja, mi koji stojimo na putu te sreće sigurno ćemo se maknuti. Je li to znak nekog pritiska na središnju banku i kome je poruka namijenjena, guverner nije objašnjavao. Guverner ističe da je BDP u Hrvatskoj pao 11,8 posto od 3. kvartala 2008. do kraja 2012., dok je stopa rasta kredita privatnom sektoru bila 15,2 posto. Taj podatak koristio je kao argument da monetarna politika i banke nisu ti koji su Hrvatsku učinili jednom od najsporijih zemalja u oporavku od krize.

– Rezerve koje su u bankarskom sustavu stvorene prije krize omogućile su da 2009. RH ne mora zatražiti aranžman s MMF-om. Iz današnje perspektive vjerojatno bi se moglo zaključiti da bi bilo bolje da je već tada zatražen aranžman s MMF-om jer bi to vjerojatno ubrzalo strukturne reforme, no to je pitanje političke ekonomije kojim se sada neću baviti – poručio je guverner. Ta je njegova izjava izazvala burnu reakciju ministra financija Slavka Linića uoči sjednice Vlade. Linić je kazao da MMF nije potreban vladi Zorana Milanovića, ali i njemu bi danas bilo lakše da je MMF bio u zemlji 2009. „zbog nesposobne i neodgovorne vlasti koja je potpisivala kolektivne ugovore, koja je trošila kapom i šakom, koja je financirala i nerad u željeznici i ulaganje u cestogradnju bez ikakvog rezona, jer je financirala svašta, i sve su to plaćali porezni obveznici”.

‘Pomaci mali, ali se vide’

– Da, onda je guverner u pravu – rekao je Linić i dodao da su oni dokazali da mogu i bez MMF-a biti odgovorni.

– Financijska konsolidacija i fiskalna konsolidacija počela je čak i u vrijeme kada je privreda prestala raditi, kada ništa ne funkcionira, kad je sve zastalo, kad je potrošnja pala, kad je nepovjerenje u sve organe postalo evidentno, kad su zaustavljene investicije, kad se Europa počela tresti od krize. Vlada nije mogla bez socijalnih partnera rezati plaće, slati policiju na ulice. Je li trebalo prošle godine prepoloviti plaće, a godinu dana smo pregovarali, s tim istim nerazumnim Ribićem koji je vrijeđao, pljuvao. Mi smo vodili razgovore sedam teških mjeseci, a sada je on glavna vijest. On diže ulicu, on želi rušiti vlast, a koji su rezultati u financijskoj konsolidaciji? Skromni, ali se ipak vide – kazao je Linić.

Pomoćnik ministra financija Miljenko Fičor najavio je da će država početkom srpnja na domaćem tržištu izdati 7 milijardi kuna obveznica.

– Taj je novac potreban za financiranje deficita i ostale proračunske potrebe, a do kraja godine ići će se na još jedan plasman obveznica od 5 milijardi kuna – izjavio je Fičor. Kako vrijeme odmiče, proračun se po mjesecima puni sve bolje i on je uvjeren da će se ostvariti plan.

Guverner je i obrazložio zašto ide na povećanje pokrivenosti loših kredita rezervacijama sa 42 na 50 posto.

– Jasno mi je da bankari nisu sretni zbog odgode mogućnosti isplate dobiti, no regulatori, za razliku od njih, netko bi dodao i za razliku od političara, ne smiju biti kratkovidni, već moraju voditi računa o stabilnosti sustava u srednjem i dugom roku – rekao je Vujčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije