Pisac koji se proslavio svojim hitom 'Klub boraca' napisao je novu knjigu

Chuck Palahniuk: Uspavanka

0uspavanka.jpg
import
20.09.2006.
u 14:45

Dvoje ljudi saznali su tajnu. Pritom oboje imaju zajedničku karakternu crtu. I vlastitu tužnu priču. Onom što su otkrili ključ imaju drugačiji pristup.

Što je tajna smrti, doznali su samo jedan novinar i jedna prodavačica nekretnina. Uspavanka, drevna afrička čarolija koja je služila za eutanaziju bolesnika i staraca, ubija one kojima se ona pročita. Dok novinar pokušava tajnu otkriti svijetu kako bi se spriječila katastrofa, prodavačica nekretnina odlučila je svoju tugu okrenuti u profit. Oni su oboje slučajno ubili svoje najbliže, baš kao što dojenčad zna 'slučajno' preminuti u kolijevci. Znanstveni upitnik nad smrću dojenčadi odmah dobije smisao kad u nekoliko različitih slučajeva novinar otkrije da je pored mrtvog ljudskog stvorenja bila pronađena otvorena knjiga. I to uvijek na 27. stranici s uvijek istom pjesmom: Kad ju nekom pročitate, osoba umre. Odlučni da knjigu zauvijek unište, otkrivaju da moraju pronaći mnogo nestalih primjeraka.

Chuck Palahniuk nas kroz majstorstvo riječi i igru s atributa i glagola uvlači u tragikomičnu priču, u kojoj zahvaljujući njegovom sposobnošću da spoji nespojivo usred užasa pronađemo detalj koji će nas natjerati da se zamislimo ili razvučemo smiješak. Da želite, iz knjige bi mogli izvaditi desetke rečenica koji bi poslužili kao vječna zrnca mudrosti. I tu je možda najveća mana ovog romana. Jer Palahniuku, koji tako dobro barata rečenicama i radnjom ne trebaju od ranije poznate izreke koje su tek varijacije onih poznatih. Tako je njegova “Možda se u paklu ne završava zbog onog što učinite. Možda se tamo završava zbog onog što niste učinili.” zapravo ona stra zreka “nemojte žaliti u životu zbog onog što ste učinili, već zbog onog što ste propustili učiniti.”

“Uspavanka” je izvrsna knjiga koja će vam postaviti pitanja na koja se bojite odgovoriti. Što bi se dogodilo kad bi pogled ubijao, kad bi smao mišlju mogli nekom ugušiti život? Što bi se dogodilo da 'ubojita pjesma' zaista postoji? Jesmo li zaista toliko dobri i nevini kao što mislimo. Čak i Carl, naš pozitivan lik iz ove priče koji traga za knjigama kako bi istrijebio smrt pjesmom poklekne. To doznajemo tek na kraju, čime zapravo ponovo dolazimo pred zid i pitanje “Može li se zlo izbjeći?”

Želite prijaviti greške?