Nogometaš, hravtski reprezentativac, igrač Dinama

Josip Joe Šimunić

ŠIMUNIĆ, '78.
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Josip Joe Šimunić, sin hrvatskih iseljenika iz Australije, jedan je u nizu hrvatskih reprezentativaca koji nisu rođeni u zemlji za koju igraju.

Josip Joe Šimunić, sin hrvatskih iseljenika iz Australije, jedan je u nizu hrvatskih reprezentativaca koji nisu rođeni u zemlji za koju igraju. U izboru između Australije i Hrvatske, odabrao je zemlju u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Prvotimac Dinama rođen je 18. veljače 1978. u Canberri, a uz Stipu Pletikosu i Darija Srna treći je reprezentativac po broju odigranih utakmica. I on je prešao brojku od sto nastupa.

Karijeru je započeo u Melbourne Knightsima iz kojih se kao perspektivan nogometaš zaputio u Europu. Prvo je došao u Dinamo, ali ga tamo nisu prepoznali pa je produžio u Njemačku gdje je potpisao za Hamburger. Odatle se preselio u Berlin 2000. potpisavši ugovor s Herthom za koju je igrao čak punih devet godina. U posljednjoj sezoni u dresu Herthe svojim igrama oduševio je novinare prestižnog njemačkog sportskog lista Kicker koji su ga proglasili najboljim braničem Bundeslige. 

Iako je 2006. godine produljio ugovor s Herthom do 2011., dvije godine prije isteka napustio je taj berlinski klub i prešao u Hoffenheim, novajliju u Bundesligi. U tom klubu proveo je sezonu i pol, pa nezadovoljan statusom u klubu odlučio ga je napustiti i potpisati ugovor s jednim od dva najveća hrvatska kluba - Dinamom ili Hajdukom.

Sve do posljednjeg trena prije potpisivanja ugovora nije se znalo hoće li Šimunić u Maksimir ili na Poljud. Ipak, odlučio se za izdašniju i bolju ponudu Zdravka Mamića, a navijači Hajduka, koji su mislili da će Šimunić odjenuti bijeli dres, nisu mu mogli to oprostiti. Od tada Šimunić je jedan od najsrčanijih i najboljih igrača Dinama čiji je kapetan postao 11. siječnja 2013. godine. 
ŠIMUNIĆ, '78.
1/4

Joea Šimunića u Australiji je otkrio nekadašnji hrvatski izbornik Mirko Jozić uoči Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu. U kockastom dresu debitirao je 2001. kada je u susretu protiv Južne Koreje zamijenio povrijeđenog Igora Tudora. Od tada je postao nezamjenjiv i jedan od glavnih stupova obrane reprezentacije. Šimunić je nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a igrao je na Euru u Austriji i Švicarskoj, te Poljskoj i Ukrajini.

Jedna zanimljivost vezana je za njega, a dogodila se na utakmici između Hrvatske i Australije na SP u Njemačkoj. Engleski sudac Graham Poli Šimuniću je na toj utakmici pokazao tri žuta kartona i tek nakon trećega ga isključio iz utakmice. 

Dinamov kapetan i hrvatski reprezentativac nedavno se Marijom Kaloper, oženio s Hrvaticom koja je rođena u Kanadi. Na svadbi koja je bila organizirana u hotelu Esplanade bilo je više od sto uzvanika, a među njima i mnogi suigrači iz reprezentacije, te sadašnji izbornik Niko Kovač. Na terasi hotela se za vrijeme svadbe vijorila hrvatska i australska zastava, a goste je zabavljao popularni pjevač narodnih pjesama Mate Bulić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije