Vremenske nepogode u svibnju i lipnju nisu išle na ruku proizvođačima, a sada ni potrošačima, žale se domaći proizvođači lubenica. Varljivo ljeto na neretvanskom je području odgodilo berbu prvih lubenica za dva tjedna, zbog čega se startalo s čak 50 lipa nižom otkupnom cijenom u odnosu na lanjskih 2,30 kuna za kilogram.
A kako se u nedostatku velikih vrućina ni kupci nisu previše pomamili za slatkim plodovima, zbog zasićenosti tržišta, koje je zatrpano i grčkim, albanskim i makedonskim lubenicama, u neretvanskom se kraju već nekoliko dana stoji i s otkupom, kojega je zadnja cijena bila 1,50 kuna za kilogram, objašnjava proizvođač Miodrag Kiridžija iz Opuzena.
U Slavoniji je pak cijena pala već na 1,10 kuna pa Mirko Bošković i Ivan Stepić iz Cerne tvrde kako ih po takvim podcjenjivačkim cijenama neće dati. – Većina lubenica u trgovačkim je lancima u ovom trenutku iz Grčke i uskoro im prolazi rok pa ih daju u bescijenje na akcijama, a nama je otkup ispod 1,50 kuna čisti gubitak – objašnjava Bošković, dok u Neretvi strahuju da bi lubenice uskoro mogle doći i na kunu za kilogram.
Slatka godina
– To se ranijih godina kompenziralo visokom početnom cijenom. No činjenica je da smo danas na slobodnom tržištu u kojega smo ušli nepripremljeni. Nismo izgradili sustav koji bi štitio domaću proizvodnju pa nam ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da će i ove godine većinu proizvodnje otkupiti Agrokorova Kor Neretva. U suprotnom, ni Bog nam ne može pomoći – tvrdi pak Kiridžija.
Lani je, zbog tuče i velikih kiša urod lubenica bio loš, a i kvaliteta je podbacila. Ova je godina dobra, lubenice su slatke i dobrog izgleda. Jedino što ih je zbog loše lanjske sezone posađeno 20% manje pa se na području od Metkovića do Ploča na 250 hektara površine očekuje berba oko 10.000 tona lubenica, oko 1,2 milijuna komada prosječne težine 8 do 10 kilograma. Proizvođači se tuže kako su ulaganja u proizvodnju lubenica i 30 posto veća u odnosu na ostale povrtlarske kulture, oko 40 tisuća kuna po hektaru i zahtijevaju dosta fizičkog rada, a rizik je uzgoja vrlo visok.
Slavonci u šparogama
Zbog toga ih se sve više u Slavoniji opredjeljuje za šparoge, a u donjem dijelu Neretve za plasteničku i stakleničku proizvodnju sezonskog voća i povrća.
U Kor Neretvi kažu kako će i uz kašnjenje sezone kroz Konzumovu maloprodajnu mrežu plasirati više od polovice neretvanskog uroda, oko 6000 tona lubenica koje su iznimne kvalitete. Najveći udio u otkupu, oko 90 posto, čine lubenice sorte Fantazia, duguljaste i krupnog ploda težine od 8 do 12 kilograma, te manji dio okruglastih lubenica sorte Romanica, između 8 i 10 kilograma. Kao raritet u ponudi ove godine su pak mini lubenice Bonanca do 2,5 kilograma, koje su tanje kore i intenzivnijeg okusa, bez sjemenki, a proizvode ih Konzumovi kooperanti u dolini Neretve i u Zadru.
>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna
ala si jako pametan ti njemče svi ste face u njemačkoj dođi radi u hrvatskoj i živi u njemačkoj pa da te vidim joj kakvi seljoberi!