Cijena čokolade tijekom sljedećih nekoliko godina mogla bi jako porasti zbog sve veće potražnje, koja bi, predviđaju stručnjaci, do 2020. godine mogla postati neodrživa, prenosi Daily Mail.
Stručnjaci upozoravaju da zbog rastuće sklonosti konzumiranju čokolade u Aziji, a pogotovo u Kini, uzgajivači kakaa trebaju veću pomoć za proizvodnju veće količine za izvoz ili će proizvođači morati koristiti manje kakaa u čokoladama, koji će morati nadoknađivati dodacima kao što su lješnjaci ili grožđice.
Većina uzgajališta kakaa nalaze se na zapadnoj obali Afrike, gdje mnogi uzgajivači žive s manje od dva dolara na dan. Cijene kakaa u ožujku su dosegle 1.896 funti po toni u Londonu i 3.031 dolara po toni u New Yorku, što je bilo najviše u dvije i pol godine. Postoji opasnost da bi velika potražnja i mala ponuda mogla dovesti do daljnjeg velikog rasta cijena.
Multinacionalna prehrambena kompanija Mondelez International rekla je kako će uložiti više od 400 milijuna dolara kako bi ublažila krizu. Tijekom sljedećih nekoliko godina tvrtka planira potrošiti milijune u Gani, Obali Bjelokosti, Indoneziji, Indiji i Dominikanskoj Republici kako bi poboljšala produktivnost i život uzgajivača.
>> Svjetski pohod hrvatske čokolade - Kraš osvaja Bliski istok, Zvečevo ide na zapad
>> Čokolada ne deblja, a njezino topljenje na jeziku jednako je vođenju ljubavi
"Cijena čokolade tijekom sljedećih nekoliko godina mogla bi jako porasti zbog sve veće potražnje, koja bi, predviđaju stručnjaci, do 2020. godine mogla postati neodrživa" ----potražnja bi mogla postati NEODRŽIVA??? fascinantna konstrukcija... kako potražnja može biti neodrživa?