Bruxelles

Lalovca čeka procedura makroekonomske neuravnoteženosti?

George Osborne
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
07.05.2014.
u 19:15

Ministri financija EU nisu previše komentirali Linićevu smjenu

Slavko Linić trebao je jučer sjediti sa svojim europskim kolegama za stolom u Vijeću EU u Bruxellesu, gdje se na Ecofinu, sastanku ministara financija Unije, raspravljalo i o lošim rezultatima dubinske analize hrvatskog gospodarstva, no u to je vrijeme Linić sjedio u Banskim dvorima na sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem koji mu je priopćavao da više nije ministar financija. U Bruxellesu je Linićevo mjesto za stolom popunio veleposlanik Mato Škrabalo, a neki od ministara financija iz drugih zemalja EU rekli su nam nakon sastanka da su primijetili da nema Linića, no da nisu uopće ni razmišljali zašto je tako i što se događa.

To je politika, što možemo – rekao nam je jedan europski ministar financija nakon što je čuo vijest da je hrvatski ministar smijenjen. Na sastancima Vijeća EU svi se ministri jedan prema drugome odnose s dužnim poštovanjem, ali svi vrlo dobro znaju da je unutarnja politika nešto u što se oni sami ne žele drugim državama miješati.

– Bilo je i prije sličnih slučajeva naprasnih odlazaka ministara. Zaželjet ćemo dobrodošlicu novome hrvatskom ministru financija – rekao nam je jedan ministar. Jednog drugog ministra, nakon što je neslužbeno od novinara čuo vijest o Liniću, više od smjenjivanja začudio je drugi podatak: – Kao ministar financija bio je najpopularniji član Vlade?! To je jedinstven slučaj – rekao je taj ministar koji je govorio neformalno pa je želio ostati anoniman.

Ni u Europskoj komisiji nisu željeli komentirati vijest da je premijer Milanović smijenio čelnika ministarstva koje je s Komisijom u stalnom kontaktu zbog sudjelovanja Hrvatske u tzv. proceduri prekomjernog deficita.

– To je unutarnja stvar hrvatske vlade. Trenutačno nemamo komentara – rekao je glasnogovornik EK Jonathan Todd.

Jučer je Vijeće ministara financija bez rasprave usvojilo izvješće o dubinskoj analizi hrvatskog gospodarstva koje je Komisija objavila još početkom ožujka i koje je za Hrvatsku izrazito nepovoljno: izvozni rezultati padaju, tvrtke su prezadužene, javni dug se ubrzano povećava, a sve to događa se u kontekstu niskoga gospodarskog rasta... Dodatno je porazno što Europska komisija ocjenjuje da Hrvatska ima “slab kapacitet za prilagodbu”.

“Slažemo se s Europskom komisijom da prekomjerna makroekonomska neuravnoteženost postoji u tri zemlje – Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji”, zaključili su ministri financija na Ecofinu. Nakon takve odluke Vijeća, Komisija će možda uvrstiti Hrvatsku u još jedan mehanizam nadzora, tzv. proceduru makroekonomskih neuravnoteženosti, o čemu će odlučiti u lipnju, istodobno s ocjenom hrvatskog programa reformi.

Komentara 5

ZS
zorom.sigur
20:50 07.05.2014.

Slavko Linic je zaduzio Hrvatsku sa 59 milijardi i unistio je ekomomski stroj u svim prostorima slozenosti. Slavko linic ce progovoriti koliko je sdp-ovacka horda pokrala stanova lokala koje danas koriste. Vrijednost prisvojene imovine od strane SDP-ovacke mafije je vrijdnarijdna 97 milijardi KUNA, na vidjelo ce sve izaci poslije IZBORA za EU-parlament.

DU
Deleted user
20:53 07.05.2014.

Zar pomoćnik ministra ne odlazi zajedno s ministrom koji je uhvaćen u kriminalu nekoliko puta?

BU
bubimima
09:24 08.05.2014.

"Jednog drugog ministra, nakon što je neslužbeno od novinara čuo vijest o Liniću, više od smjenjivanja začudio je drugi podatak: – Kao ministar financija bio je najpopularniji član Vlade?! " Ne zna taj ministar da su Hrvati očito mazohisti ilii imaju isprane mozgove kada im je omiljeni političar onaj koji im najviše guli kožu raznoraznim haračima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije