Bruxelles

Linić: Uz rebalans, Vlada ide i sa svojim programom smanjenja deficita

Slavko Linić
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
11.03.2014.
u 17:34

hrvatska Vlada očito računa da je cilj koji je zadao Bruxelles nemoguće doseći

Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita predlaže Europskoj komisiji manje fiskalno usklađenje u 2014. godini, što bi se nadoknadilo u 2015. i 2016., a u tu svrhu Vlada će uz rebalans prezentirati i svoj program spuštanja deficita, rekao je ministar Slavko Linić novinarima u Bruxellesu nakon današnjeg sastanka Vijeća ministara financija EU. To znači da Hrvatska pokušava ublažiti cilj smanjenja deficita u prvoj godini u kojoj je pod nadzorom Europske komisije. Bruxelles je zadao cilj prema kojemu deficit hrvatskog proračuna u 2014. treba biti 4,6 posto BDP-a, za što je u proračunu trebalo pronaći oko 7,5 milijardi kuna. No, hrvatska Vlada očito računa da je taj cilj nemoguće doseći, a i Komisija je prošloga tjedna priznala da postoji rizik od nepostizanja tog cilja u ovoj godini.

- Ono što jest važno istaknuti je to da smo nastojali uravnotežiti i promjene na prihodovnoj strani, znači novim porezima, i na rashodovnoj strani. Jer rashodovna je strana, kao što ste mogli vidjeti iz nalaza i MMF-a i Europske komisije, vrlo rizična (s mogućnošću) da gospodarski rast ne bi bio ni u 2015. - rekao je danas ministar Linić.

Europska komisija prošli tjedan je ukazala i na golemu makroekonomsku neuravnoteženost hrvatskog gospodarstva, a ministar Linić jučer se složio s tom ocjenom.

- Nemamo dovoljno proizvodnje, a uslužni sektor je ponajviše ulagao u nekretninski biznis i time se doveo do prevelikog zaduženja - kaže Linić.

Gospodarstvo će se, dodaje, vrlo teško samo oporaviti jer su pogrešna ulaganja dovela do toga da se ne može povećati izvoz, a unutarnja potrošnja također se ne može povećati. No, Linić drži da prepreka povećanju unutarnje potrošnje nije visok PDV već opća prezaduženost i države, i gospodarstva, i građana. Linić je najavio da se Ministarstvom pravosuđa traži rješenje za uvođenje osobnog bankrota, što bi trebalo uskoro doći pred Vladu i Sabor. Preko 300 tisuća građana grca u dugovima, no unutar tog broja je oko 100 tisuća s ogromnim dugovima kojima bi se mogao odrediti staratelj za otpis i reprogram dugova.

- Pokušavamo naći kompromis koji bi se vezivao za socijalni status, za prihod, za članove obitelji… - rekao je Linić.

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
18:43 11.03.2014.

Deficit ce se "samnjiti" kupovanjem Audi-a A6 za svakog cinovnika u vladi, te zderanjem i lokanjem na racun gradjana.

DU
Deleted user
18:22 11.03.2014.

Mo'š mislit' kakav će program smanjenja deficita donijeti Milanovićeva Vlada! Po svoj prilici nabavit će još nekoliko stotina automobila ili nekoiko tisuća tzv. pametnih telefona.

ST
stefj
18:17 11.03.2014.

Eh, porezi, porezi... To je sve što možemo očekivati. A to je sve što smo i dosada dobili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije