američki senator

Murphy: Hrvati su obećali da Inu neće dati Rusima

murphy
Foto: Vlada RH
27.10.2014.
u 08:40

Američki senator Hrvatskoj obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera Blackhawks

Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na hrvatske vlasti da s mađarskim MOL-om pronađu rješenje vezano za Inu te inzistiraju da Hrvatska otkloni bilo kakvu mogućnost da Rusija – preko tvrtke Gazprom koja bi kupila dionice Ine – uđe dublje na europsko tržište i time u interesnu sferu SAD-a. Istovremeno Washington podržava plan modernizacije Oružanih snaga RH po kojem bi se Hrvatska riješila ruskih i od njih kupila helikoptere modela Blackhawk.

U pozadini posjeta američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj prije tjedan dana stoje upravo te dvije teme – Ina i američki helikopteri. Najmlađi američki senator i predsjednik pododbora za Europu, 41-godišnji Murphy, nakon sastanaka s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Ivom Josipovićem te ručka s ministrom obrane Antom Kotromanovićem zadovoljan se vratio u SAD.

Hochsteinova molba

Od hrvatskih sugovornika dobio je jamstva da Hrvatska neće prodavati dionice Gazpromu, “koji bi problem između hrvatske Vlade i mađarske kompanije rado riješio tako da otkupi dionice obiju strana”, a Murphy im je obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera. Zagreb je bio posljednja postaja Murphyjeve turneje po zemljama jugoistočne Europe. Iako je bilo planirano da taj demokratski senator posjeti Beograd, Podgoricu, Prištinu i Tiranu, u posljednji je tren u program turneje ubačen i Zagreb.

– U Hrvatsku sam išao na molbu i nagovor prijatelja Amosa Hochsteina, zamjenika tajnika za energetsku politiku – otkrio je Murphy na svom blogu.

Hochstein godinu dana intenzivno prati energetsku situaciju u Hrvatskoj, posebice spor hrvatske Vlade i MOL-a oko Ine koji potencijalno može otvoriti vrata prodaji dionica Ine Rusima. Kako je Večernji list objavio, a poslije je tu informaciju potvrdio i američki veleposlanik Kenneth Merten, Hochstein je još u ožujku na sastanku s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom iznio ideju da bi SAD pomogao u rješavanju spora Vlade i MOL-a medijacijom, a u srpnju je hrvatskoj i mađarskoj strani ponudio listu s četiri imena potencijalnih profesionalnih pregovarača. MOL je ponudu prihvatio, dok američka strana mjesecima uzaludno ispituje ministra Vrdoljaka što se događa s njihovom ponudom. Ministar Vrdoljak o ponudi je prvi put progovorio nakon objave u Večernjem listu. Dodatnu pomutnju u cijelu priču unijela je i ministrica Vesna Pusić koja je – prije objave intervjua veleposlanika Mertena – ustvrdila da je ponuda o medijaciji prvi put došla – krajem rujna. Stoga je u cijeloj zavrzlami, u kojoj su neki izvori Večernjem listu otkrili da premijer Zoran Milanović nije ni bio upoznat s američkom ponudom – bilo očekivano da će Hochstein poslati svog čovjeka da na terenu, na najvišoj razini, razjasni stvari. Senator Murphy, birajući riječi, otkrio je kako je “zadovoljan razgovorima i jamstvima koje je dobio od Josipovića i Milanovića”, koji su mu potvrdili da “Hrvatska nije zainteresirana te da prodaja dionica Ine Rusima ne dolazi u obzir”.

O drugoj temi – kupnji transportnih helikoptera Blackhawk – Murphy je razgovarao s ministrom obrane Kotromanovićem. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo opremljeno je ruskim helikopterima – uz 14 helikoptera Mi-8 MTV ima i deset helikoptera Mi-117 Sh.

Politička važnost

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor za raspodjelu saveznih financijskih sredstava koji odobrava prijedloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama.

Naime, za Murphyja ova transakcija ima posebnu političku važnost – kao senator Connecticuta, gdje su postrojenja za izradu helikoptera Blackhawk, posao bi osigurao radna mjesta i zaradu toj saveznoj državi, a time i glasove Murphyju na sljedećim izborima.

>> Helikopteri opet idu na remont u rizičnu Ukrajinu

Komentara 79

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:20 27.10.2014.

Nije li "neoliberalni kapitalizam" zapravo koncept slobodnog tržišta? Kako se pritisci, uvjeti, pa i ucjene uklapaju u taj koncept? MOL kao i INA imaju dionice na tržištu i pravo je vlasnika tih dionica prodati ih. Naši američki partneri, ukoliko imm je stalo do dionica odnosno INA-e, imaju jednake tržišne uvjete za kupnju kao i Rusija. Dakle "dragi" američki partneri, isprsite se i dajte najbolju ponudu za INA-u. Ne treba nam još jedan vaš kredit odnosno "pomoć" kako bi smo ih mi otkupili i poslije poklonili vama.....Nadam se da nas nećete napasti ukoliko netko slučajno donese odluku protivnu vašim "savjetima".

KE
kermitovo
09:02 27.10.2014.

Stvarno su odlično ispregovarali. Mi ćemo vam reći kome smijete prodati INA-u! E i btw morete prodati ruske heliće i od te love kupiti naše. Volim kad Hrvatske vlasti pokažu zube u pregovorima :)))

RE
rennes
09:12 27.10.2014.

Ništa kod amera ne dolazi jeftino! I nikome oni nisu prijatelji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije