Inicijativa EU 1481 Matice Hrvatske

Napad na Hasenbegovića podsjeća na crne stranice povijesti komunističkog jednoumlja i represije

zlatko hasanbegović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
22.01.2016.
u 16:30

– Uvjereni smo kako se na području kulture posljednjih petnaestak godina ostvarila lijevo-liberalna postkomunistička „kulturna hegemonija“ – kažu iz Inicijative

Inicijativa EU 1481 Matice Hrvatske obraća se javnosti vezano za osuđivanje medijske kampanje protiv novog ministra kulture Zlatka Hasenbegovića.

Inicijativa želi razjasniti važnost osvješćivanja hrvatskoga društva o negativnom nasljeđu totalitarnog komunističkog poretka i potrebi uklanjanja toga nasljeđa u svrhu pune demokratizacije, pluralizacije i zaštite ljudskih prava kao važnom preduvjetu za slobodan razvoj društva. 

Smatraju da se ključni mehanizam opstanka i obnavljanja totalitarnog komunističkog mentalnog i svjetonazorskog  naslijeđe u Hrvatskoj nalazi u kultno-medijskoj sferi. Došlo je to na vidjelo u povodu, prema njihovim riječima, organizirane medijske i kulturnjačke hajke protiv kandidata dr. sc. Zlatka Hasanbegovića.

Matica Hrvatska smatra da agresivna huškačka difamacijska retorika kao i ulične metode protagonista takve hajke, podsjećaju na crne stranice povijesti komunističkog jednoumlja i represije.

– Uvjereni smo kako se na području kulture posljednjih petnaestak godina ostvarila lijevo-liberalna postkomunistička „kulturna hegemonija“ koja je svojim protunacionalnim, protuduhovnim  nihilističkim stajalištima, uspjela nametnuti hrvatskom narodu, neokomunističke kulturološke obrasce jedne manjine. Ista je samoproklamirana „kulturna elitistička manjina“ narušavala legitimitet i temelje stoljetne hrvatske kulture te netolerantno marginalizirala višeslojne i druge različite suvremene pristupe i  poglede na kulturu – rekli su iz Inicijative.

Nadodaju da time nije ni čudo da današnji relikti jugoslavenskog totalitarnog jednoumlja kao i reciklirani liberalni bivši SKOJ-evci koji su bili glavne društvene i kulturne poluge  komunističkog totalitarnog represivnog aparata;  danas se huškačkom metodologijom protive  izboru novog ministra kulture, što je suprotno načelu demokracije i dijaloga, poštivanja slobode govora i mišljenja.  

Inicijativa EU 1481 smatra da je ova ideološka medijska i agitpropovska  kampanja zapravo dobra demonstracija koliko je neophodno donošenje jednog prikladnog zakona o lustraciji  u skladu sa svim demokratskim standardima i rezolucijama EU, kao preduvjet za istinsku pluralizaciju i depolitizaciju područja kulture i medija.  

>> Hasanbegović: Ako na internetu piše da sam ubio Kennedyja, ne znači da je to istina

Komentara 34

ST
Stormbringer
16:34 22.01.2016.

Sve navedeno je 100% istina, ali bojim se da za ovu ranu hrvatskog društva ima samo jedan lijek.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:50 22.01.2016.

Udba i udbaši su potpuno podivljali, još ih nikad nisam vidio ovakve. Pretvorili su se u divlje zvijeri. Uživam. Lustracija nikad nije bila bliža. Što kaže Petrov na sve ovo?

MA
markro3
16:56 22.01.2016.

U komunističkim redovima zavladala je totalna panika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije