ANDREJ PLENKOVIĆ:

'Ova Vlada želi riješiti niz otvorenih pitanja sa Srbijom i mi smo otvoreni da to napravimo u sljedećim godinama'

Plenković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
13.12.2016.
u 16:31

Iako Hrvatska nije jedina zemlja koja prema njemu ima rezerve, srpski dužnosnici najoštrije kritiziraju službeni Zagreb

Hrvatska očekuje napredak u vezi sa srbijanskim pregovorima s Europskom unijom te vjerujemo da će se početkom iduće godine oni nastaviti, istaknuo je u utorak u Velikoj Gorici premijer Andrej Plenković nakon oštrih reakcija iz Srbije zbog hrvatske blokade 26. poglavlja njihovih pristupnih pregovora.

"Mi smo proteklih tjedana i mjeseci u razgovoru s Europskom komisijom više puta signalizirali pitanje obrazovanja hrvatske manjine u Srbiji i pitanje udžbenika za osnovnu i srednju školu", rekao je Plenković o spornom poglavlju 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu. 

Hrvatska je tu zadržala rezervu, naglašava premijer, ali očekuje napredak u tom pitanju i vjeruje da će se početkom iduće godine nastaviti ti pregovori. Za to poglavlje rezerve su imale i neke druge zemlje, dodaje Plenković.

"Hrvatska je više puta rekla da ova Vlada želi riješiti niz otvorenih pitanja koja ima sa Srbijom i mi smo otvoreni da to učinimo u sljedećim godinama", zaključio je premijer.

Srbijansko izaslanstvo predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem u ponedjeljak navečer napravilo je strku u Bruxellesu zbog toga što je blokirano otvaranje tog poglavlja te su demonstrativno napustili grad uoči međuvladine konferencije.

Iako Hrvatska nije jedina zemlja koja prema njemu ima rezerve, srpski dužnosnici najoštrije kritiziraju službeni Zagreb.

>> Odbor za ustav satima raspravljao o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, nisu mogli usuglasiti zaključak

Komentara 9

MO
mobitel20
17:11 13.12.2016.

SANU , SPC , i Narodna Skupstina 3/4 moraju potpisati dokument koji treba deponirati u UN i u Becu, u kojem ce stajati da je svaki cm2 Hrvatske, hrvatska zemlja i da nikada nece napasti Hrvate. Time se rusi mitomanija o "srpskim zemljama" i destimulira petokolonaske celije unutar RH. Naravno, HR ce potpisati isto. Bez toga, na referendum !!! Sve drugo su trice i kucine...

ML
mladenov
16:45 13.12.2016.

hahaha....malo morgen

DU
Deleted user
18:53 13.12.2016.

Molim, ne preko reda. Turska prvo, a zatim srbija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije