Rijeka

Počeo postupak po tužbi zelenih zbog gradnje TE Plomin C na ugljen

plomin
Patrik Macek/Pixsell
19.06.2013.
u 16:28

Studija Greenpeacea o utjecaju na okoliš TE Plomin C kaže da će termoelektrana izazvati čak 680 preuranjenih smrti

Studija Greenpeacea o utjecaju na okoliš TE Plomin C na ugljen, izrađena primjenom metodologije Europske agencije za okoliš, u kojoj se navodi procjena da će plominska termoelektrana u 40 godina rada izazvati čak 680 preuranjenih smrti, predočena je danas na Upravnom sudu u Rijeci kao dokaz tužitelja na prvom ročištu u postupku što su ga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja okolišne dozvole za novi blok C plominske termoelektrane pokrenuli Zelena akcija, Zelena Istra, Istarska županija i nekoliko građana s Labinštine.

O prihvaćanju Studije kao dokaza Sud će odlučiti naknadno, a Ministarstvo je, očekivano, zatražilo njeno odbacivanje. Kao razlog navedeno je nepoštivanja procedure što su iz Zelene akcije nazvali skandaloznim. Kako je kazao Enes Čerimagić iz Zelene akcije suprotna strana sramotno se pozivala na proceduru, a pritom nije osporavala valjanost metodologije i zaključke niti se osvrnula na činjenicu da bi realizaciju projekta građani mogli platiti svojim životima. Zastupnik HEP-a tražio je okončanje postupka uz obrazloženje da odbija investitore, no zahtjev je odbijen.

Na sljedećem ročištu u listopadu, na prijedlog tužitelja, trebao bi se kao svjedok pojaviti Davor Škrlec koji je bio predsjednik Povjerenstva za procjenu utjecaja elektrane na okoliš, a koji bi trebao iskazivati o neodgovarajućem razmatranju drugih energenata i drugih mogućnosti za TE Plomin C. U tužbi protiv Ministarstva navodi se kako je gradnja novog bloka termoelektrane na ugljen u suprotnosti s važećim dokumentima prostornog uređenja Istarske županije koji dopuštaju gradnju termoelektrane na plin od 125 megavata, odnosno četiri puta manje snage nego je projektom predviđena gradnja termoelektrane na ugljen. Ukazuje se i na njenu štetnost za zdravlje ljudi i okoliš, ali i financijsku neisplativost zbog plaćanja penala radi prekoračenja dopuštene količine ispuštenih stakleničkih plinova u atmosferu.

>>Zmajlović: Između plina i ugljena, biram plin. Ali ne u Plominu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije