sabor

Laburisti predlažu limitiranje iznosa za financiranje stranaka na 50 milijuna kuna

Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2015.
u 12:15

Prijedlog je da se za političke stranke izdvaja 0,07 posto od planiranih poreznih prihoda Državnog proračuna za tekuću godinu, dakle, ne dvije godine unazad kao sada, smatra Lesar

Hrvatski laburisti u saborsku proceduru uputili su prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim se predlaže da maksimalan iznos za financiranje stranaka ograniči na 50 milijuna kuna. Predlažu i promjenu načina osiguravanja sredstava za te namjene u državnom proračunu u odnosu na postojeće zakonsko rješenje.

– Prema sadašnjem zakonskom rješenju za rad političkih stranaka i izborne promidžbe u državom proračunu kao osnovica za izračun postotka od 0,05 posto uzima se zadnje prihvaćeno usvojeno izvješće o izvršenju državnog proračuna, što konkretno znači da je za 2015. uzimano izvješće za realizaciju proračuna za 2013. Apsurd je što se za te namjene računa rashodovna strana proračuna umjesto prihodovna – pojašnjava predsjednik Kluba laburista Dragutin Lesar te podsjeća da se s obzirom na prilike u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina rashodovna strana puno viša od prihodovne. Prema njihovoj računici, a i kontrolom izvještaja o izvršenju proračuna za 2013. godinu, da se poštivao Zakon o proračunu za 2015., za tu je namjenu trebalo biti izdvojeno 61,75 milijuna kuna jer je to 0,05 posto od ostvarenih rashoda točno opisane pozicije.

– No očito je u pripremi proračuna netko u Vladi, pa i poslije u Saboru uočio da bi to bilo preveliko, pa je "odokativnom" metodom umjesto 61 upisano 55 milijuna – dodaje Lesar. Zbog toga, nastavlja on, Laburisti predlažu da se kao osnova za sredstva za financiranje stranaka, umjesto rashoda, uzimaju samo porezni prihodi.

– Dakle, prijedlog je da se za političke stranke izdvaja 0,07 posto od planiranih poreznih prihoda Državnog proračuna za tekuću godinu, dakle, ne dvije godine unazad kao sada. Tim bi se pristupom za rad političkih stranaka umjesto 61.752.941 trebalo osigurati 44.800.637 kuna, odnosno 16.952.304 manje nego po sadašnjoj zakonskoj odredbi – kaže Lesar te dodaje kako zbog ekonomske i gospodarske situacije u zemlji treba taj iznos limitirati na 50 milijuna kuna.

– Mislim da bismo time postigli društvenu pravednost i vodili računa da financiranje političkih stranaka bude srazmjerno onom dijelu prihodovne strane proračuna koji bi se povećavao i smanjivao zavisno o smanjivanju ili povećanju poreznih prihoda. Političke bi stranke tako bile u situaciji kao i svi građani ove zemlje – zaključio je Dragutin Lesar.

>> Laburisti i HDZ upozorovaju na ekološku katastrofu koja prijeti iz Dina Petrokemije na Krku

Komentara 1

OB
ObrenM
12:49 05.03.2015.

Koliko onda imaju kad sindikalist predlaze limit na 50 milijuna.Bezocna grabez,a puk mora skupljati pomoc za ljecenja tesko bolesnih i ucenicki dorucak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije