Vesna Pusić u Bruxellesu:

'Sredstva iz EU fondova solidarnosti neće pokriti svu štetu poplava, ali svakako će pomoći'

poplave
Foto: Tomislav Krasnec
1/2
19.05.2014.
u 11:54

– S obzirom na to da se 14 država EU već uključilo u pomoć Hrvatskoj, BiH i Srbiji, nadam se da će u tome sudjelovati i druge države članice. A upravo definiramo proceduru kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane, te Hrvatska i Srbija s druge strane, mogle prijaviti za pomoć iz fondova solidarnosti, odnosno regionalnih fondova EU, rekla je Pusić u Bruxellesu

Europski fond solidarnosti (EFS), stvoren nakonstvoren nakon poplava u srednjoj Europi 2002. s proračunom od oko milijardu eura godišnje, stoji na raspolaganju nakon poplava Hrvatskoj kao zemlji članici  EU i Srbiji kao zemlji koja pregovara o članstvu s EU, ali nije i Bosni i Hercegovini koja nije ni aplicirala za članstvo pa nije ni kandidat.

No, Vesna Pusić danas je u Bruxellesu na sastanku s europskom povjerenicom za humanitarna pitanja Kristalinom Georgijevom razgovarala o tome kako sve tri zemlje mogu kao jedna regija zatražiti pomoć od EFS-a.

Da bi Hrvatska sama mogla dobiti pomoć od EFS-a, morala bi pretrpjeti štetu od poplava u visini 0,64 posto svoga BDP-a, ali ako podnese zahtjev za pomoć zajedno s BiH onda od toga koristi mogu imati sva pogođena područja. Za razliku od BiH i Srbije koje su to učinile još u četvrtak, Hrvatska nije zatražila pomoć kroz europski mehanizam civilne zaštite, kroz koji je Srbiji i Bosni pomoglo 16 zemalja EU. Uglavnom je to pomoć u obliku helikoptera, pumpi i ljudstva.

- Neposrednu situaciju Hrvatska može sama držati pod kontrolom. Ono za što nam treba pomoć je dan poslije. Dakle, u svojoj situaciji mi smo u stanju sami interventno reagirati, a interventnim reagiranjem pomažemo i BiH i Srbiji koje su zatražile našu pomoć - rekla je Vesna Pusić u Bruxellesu.

Svoju podršku objavio je član Europskog parlamenta Hannes Swoboda, koji boravi u Hrvatskoj, a koji je na svom profilu na Twitteru objavio da je u mislima s mnogim žrtvama poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

>>Josipović u Cerni: Ljudima će trebati pomoć i nakon što se voda povuče

>>Papa Franjo vjernike pozvao na molitvu za žrtve poplava na Balkanu

Komentara 16

DU
Deleted user
12:42 19.05.2014.

Ministricu vanjskih, europskih i svjetskih poslova republike hrvatske zanima samo region i kako će jednog dana postati ministrica vanjskih, europskih i svjetskih poslova nove jugoslavije

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
12:09 19.05.2014.

Pusic stalno o nekim EU novcima , i to preko deset godina jedno te isto . Zar je nije sramota vec jednom .

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
13:06 19.05.2014.

Poznavajući nju... Ona će sigurno sve preusmeriti Srbiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije