Petrinjska Srednja škola prava je mala tvornica hrane. Nakon proizvodnje sokova, čipsa od jabuke, jabučnog vina, piva, octa, sireva, kruha i peciva, odnedavno srednjoškolci mesari proizvode i mesne prerađevine. Omogućilo im je to formiranje mesarskog praktikuma, na koji su jednostavno – bili primorani.
'Mesar je dobro zanimanje'
– Sve je manje pravih mesnica, a učenici moraju učiti o mesarstvu. Mesar koji u školi ne nauči raditi s nožem u ruci, neće biti konkurentan na tržištu rada. Naša škola surađuje s Gavrilovićem, u koji učenici idu na praksu, no tamo više ne mogu naučiti rasijecati polovice i slične mesarske vještine iz primarne obrade. Stoga smo nabavili opremu, formirali praktikum i sada proizvodimo u školi – kazuje nam dipl. ing. Ivo Jelečević, voditelj strukovnog dijela Srednje škole Petrinja.
Prvo su počeli s osnovnim proizvodima, kobasicama, ćevapima, a ubrzo su prešli i na trajnije proizvode poput špeka, karea, panceta...
Večernjakova ekipa zatekla je učenike 3. razreda u izradi – uskrsnih šunkica.
– Meso smo pripremili dan prije, a sada ih punimo u mrežicu. Slijedi sušenje, dimljenje i onda pečenje, a sve se to radi kod nas u školi – kazuje Jelečević.
Učenici su zadovoljni i izborom zanimanja i onime što sada nauče u školi.
– Gledajte, mesar je dobro zanimanje, ljudi će uvijek jesti i to će zanimanje uvijek biti potrebno. A ovdje sada možemo naučiti praksu. Bili smo u Gavriloviću gdje smo na kraju samo slagali paštete, a ovdje radimo ono što nam je zapravo struka – rekao nam je Zvonimir Pavlović, jedan od učenika.
Dva dana učenici imaju praksu, tri teoriju, a u školi misle da bi se to trebalo promijeniti u korist prakse. Sirovinu za praktikum škola kupuje iz svojih sredstava jer to nije obrazovni standard i Ministarstvo ne podmiruje troškove. Stoga se svi proizvodi koje učenici naprave – i prodaju. Primjerice, cijena je kilograma češnjovki 50 kuna, špeka 60 kuna... – Mesarski je praktikum tako samoodrživ. Poštujemo sve higijenske zahtjeve i one koji se tiču sigurnosti učenika, a u postupku smo uvođenja HACCP standarda. Cilj nam je da naši učenici ne budu na Zavodu za zapošljavanje, nego da se odmah zaposle, a to mogu samo ako ih dobro obučimo za tržište rada. Kod nas očito dobro nauče posao jer nas tvrtke svakodnevno zovu i traže naše mesare – kazuje ravnatelj Srednje škole Petrinja dipl. ing. Ante Balen.
Mesne delicije
S obzirom na to da nemaju dozvolu da svoje proizvode prodaju izvan same škole, svi koji žele probati domaće petrinjske mesne delicije mogu ih kupiti samo u Srednjoj školi Petrinja.
>> Školarci CNC tehnikom izrađuju suvenire vrhunske izrade
>> Sisak napokon dobio prve biciklističke staze i trakove