22.11.2012. u 12:00

Nije valjda da dvojica pravnika u vrhu države među rijetkima ne komentiraju osudu Sanadera jer su se prestrašili presude Europskoga suda

Sva sreća da je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen. A najveća za suca Ivana Turudića. Iz svekolikih reakcija očito je kako bi se proveo da je bivšeg premijera oslobodio makar i samo po jednoj točki optužbe, a kamoli za obje. Zasigurno bi već istoga dana Državno sudbeno vijeće dobilo prijedlog za njegovo razrješenje sudačke dužnosti, kao nekoć onaj sudac koji se proslavio uspoređujući rukovanje i silovanje. Analizirajući tisuće stranica sudskoga spisa, sva svjedočenja i materijalne dokaze, dokumentaciju i dovodeći to u vezu s pravnim pravilima, mnogi su znalački zaključili kako je jedina moguća presuda bila osuđujuća. Doduše, bilo je i takvih poput Zorana Vinkovića iz HDSSB-a koji se ogradio da nije sudac, ali ako su navodi iz presude točni, on zna da je u tom slučaju Sanader trebao dobiti 15 godina. Uzgred, još je kao vrsni znalac, koji govori iz vlastitog iskustva, dodao: “Ovo će nanijeti veliku štetu HDZ-u s obzirom na to da je bio predsjednik te stranke...”, citira ga Novi list. I potpredsjednik Sabora Nenad Stazić očekivao je takvu presudu jer je on već po medijima vidio da su dokazi “dovoljno čvrsti za osuđujuću presudu”. Stazić očito nije čitao iste tekstove kao i odvjetnik Željko Žganjer, bivši šef USKOK-a, koji je u Jutarnjem listu, komentirajući slučaj Sanader, rekao: “Obrana je u ovom predmetu bila objektivno hendikepirana difamantnim medijskim napisima o Sanaderu.”

No, tko sad za to mari. Bitno je da je osudom Sanadera puk još jednom doživio ostvarenje pravde. Stoga, čak i onima koji nisu simpatizirali suca Turudića, odnosno kojima nije ulijevao povjerenje, sada je dokazao da je i on protiv korupcije, odnosno da su mu na srcu Hrvatska i njezin ulazak u EU. Političari, analitičari, mediji i javnost, kao u najljepša bivša vremena, dijele zajedničko mišljenje kako nam je time što smo bivšeg premijera strpali u zatvorsku ćeliju porastao ugled zemlje u svijetu. Vratilo se i povjerenje domaće javnosti u institucije sustava, koje konačno rade svoj posao. Samo da još Vrhovni sud odradi tu formalnost i potvrdi veličanstvenu pobjedu pravde nad tim strašnim Sanaderom. Tu je želju većine šef Hrvatskih laburista pregnantno formulirao u populistički zaključak: “Ako ova presuda bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku, onda to budi nadu u ozbiljnu borbu protiv korupcije.”

Prema tome, zna se što je Vrhovnom sudu činiti želi li biti na strani dobra, odnosno u kojim se gabaritima može kretati njihova odluka. Isključivo prema gornjem maksimumu zapriječene kazne. Zaključak je jedne analize bio – “sankcioniranje bivšeg premijera bilo je uvjet svih uvjeta”. Jedinu zamjerku, kao i nakon oslobađajuće, doduše pravomoćne presude generalima, treba uputiti predsjedniku države Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. U trenucima još jednog velikog slavlja i doživljaja pravde, njih dvojica šute. Zamislite, a mediji im dali priliku da se ižive! Nije valjda da su se kao pravnici prestrašili presude Europskog suda za ljudska prava kojom je Republika Hrvatska u vrijeme “strahovlade” bila osuđena jer su njezini vodeći dužnosnici, pa i tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader, putem medija o akterima afere Maestro govorili kao o počiniteljima kaznenog djela primanja mita i prije pravomoćne presude. Baš kao što sada svjedočimo da im je, i prije nego što je pravomoćno okončan proces Sanaderu, zamjereno – nepoštovanje presumpcije nevinosti!

>> A sad Zorro: Neutralni odvjetnici drže da ima razloga za žalbu

Komentara 14

AR
arjavas
16:09 22.11.2012.

Da su austrijanci procijenili da se Sanadera politički proganja , onda bi mu dali politički azil i tako ga zaštitili.

AR
arjavas
18:54 22.11.2012.

Nekakav ,. daj se hitno javi u sanaderov braniteljski tim , sumnjam da bi mu i tvoje vrhunsko pravničko znanje pomoglo. . Turudić je sve rekao vrlo lijepo , slikovito i argumentirano kada je svojim riječima obrazlagao presudu. Abendbalat .,lat ., gdje je A. Merkel zavrila svoje školovanje'

AR
arjavas
15:20 22.11.2012.

Obrazloženje suca Turudića je sve reklo i mislim da ikakvo dodatno komentiranje nije potrebno. Koliko ono računa u bankama ima uža i šira familija Sanader , i to onih za koje se zna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?