NAGLASAK

Kazna zbog Mladića i Karadžića

26.07.2007.
u 18:13

Partizan je stigla zaslužena kazna - jednoglasna je ocjena Mostaraca nakon što se gradom na Neretvi proširila vijest da je Partizan zbog divljanja njegovih navijača u Mostaru kažnjen izbacivanjem iz daljnjeg natjecanja. No u Mostaru ne vlada navijačka euforija zbog saznanja da Zrinjski ostaje u Europi. Mostar je svjestan (ne)kvalitete Zrinjskoga te njegovih izgleda u drugom pretkolu Kupa Uefe.

Kazna beogradskom klubu jasna je opomena da ta krovna organizacija europskog nogometa neće više tolerirati navijačke nerede te posebice veličanje fašizma, nacionalizma, rasizma i antisemitizma na stadionima. Jasna je to opomena i ostalim klubovima iz toga dijela Europe da obuzdaju svoje navijače ili će u protivnom i njih stići slična kazna. No Uefina odluka može se gledati i kroz političku prizmu. Čelnici Uefe ne kriju da su osjetljivi na nacionalizam na stadionima, a njihovi delegati u Mostaru posebice su ostali zaprepašteni činjenicom da Partizanovi navijači kliču ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Nakon odluke može se kazati da je Uefa napravila ono što EU i Haag nisu. I dok Bruxelles i Haag na razini parola osuđuju tu dvojicu ratnih zločinaca, čelni ljudi europske nogometne federacije kaznili su one koji veličaju njihov lik i djelo. Također, jasno je da će Uefa nakon mostarske epizode, osim restriktivnih, morati početi poduzimati i preventivne mjere. Jedna od njih mogla bi biti pokušaj izbjegavanja susreta klubova s područja bivše Jugoslavije u pretkolima europskih nogometnih kupova.

Trenutačno su klubovi s područja ex-Jugoslavije nalaze u tzv. mediteranskoj zoni, pa zbog toga i dolazi do velikog broja međusobnih susreta klubova iz bivše države koji su svi odreda ocijenjeni utakmicama visokog rizika. Dobro bi bilo kada bi Uefa razmotrila mogućnost da klubove s ovih područja razmjesti tijekom pretkola na područje cijele Europe kako bi se izbjegle utakmice momčadi iz bivše Jugoslavije barem u tom stupnju natjecanja. Ne bi to bio prvi takav slučaj. I dan danas reprezentacija Izraela i klubovi iz te države umjesto u Aziji s arapskim zemljama i klubovima natječu se u Europi. Ista razina svijesti i potrebe za izbjegavanjem krvoprolića na stadionima trebala bi biti kada je u pitanju Balkan.

Želite prijaviti greške?