apel blue linea:

\'Zaustavite peljare koji uništavaju strane brodare u Hrvatskoj!\'

'190210 RIJEKA REGIJA JADROLINIJA IZ RIJEKE JE UKINULA  BRODSKU LINIJU RIJEKA DUBROVNIK NA FOTKI BROD MARKO POLO IZ NEKIH BOLJIH VREMENA KADA JE U RIJEKU DOLAZIO IZ DUBROVNIKA ARHIVSKA FOTOGRAFIJA Pho
'Pero Lovrovic/PIXSELL'
02.05.2012.
u 14:49

Iz Blue Linea tvrde da država subvencionira Jadroliniju za održavanje linije Split – Ancona i kako se guši svaka moguća konkurencija

Čelnici međunarodne brodarske kompanije Blue Line, čiji brodovi 19 godina plove na liniji Hrvatska – Italija, uputili su apel Vladi i ministru pomorstva Siniši Hajdašu Dončiću da omoguće ravnopravan položaj svih brodara na međunarodnoj liniji Split – Ancona.

– Najteži uteg poslovanju brodara jest monopolistički položaj privatne tvrtke Split Pilot d.o.o, kojoj su dosadašnji ministri, pretpostavljamo iz osobnih interesa, osim monopola, osigurali i višemilijunske prihode za usluge peljarenja brodova u splitskoj luci – rekli su na konferenciji.

Brodari prisiljeni raditi po uvjetima Split Pilota

Blue Line podržava primjenu zakona u pomorskim zemljama koji obvezuje strane brodare da se pri ulasku u luku koriste uslugama peljara, odnosno "stručne osobe koja vodi brod i daje stručne savjete zapovjedniku radi sigurne plovidbe.“ Budući da je u pitanju sigurnost plovidbe i zaštita mora, razumljivo je i to da nadležno ministarstvo propisuje cijene usluga peljarenja, ali ne i da one budu nerazumno visoke.

Sumnju u malverzacije budi i činjenica da je peljarenje u Hrvatskoj, kao siguran i unosan posao, još 1997. s državnih prebačeno na privatne tvrtke. Split Pilot od tada je zadužen za splitski akvatorij, a brodari su prisiljeni raditi samo s njima i po njihovim uvjetima, bez mogućnosti pregovora ili dogovora o cijeni usluga. Na naše brojne dopise i zamolbe za snižavanje cijene peljarskih usluga brodarima koji cijelu godinu uplovljavaju u splitsku luku, oglušili su se i svi dosadašnji ministri, tvrde u Blue Lineu. Ističu da su im zbog krutih propisa cijene peljarenja dvostruko veće nego u Italiji te da za 500-tinjak isplovljavanja tijekom jedne godine u Splitu plate 100.000 eura više nego u Italiji. Blue Line je u Splitu obvezan koristiti peljara pri ulasku, ali i izlasku broda iz luke, dok je u Anconi peljar prisutan samo pri uplovljavanju broda u luku.

Gušenje konkurencije

– Koliko je ugrožena konkurentnost na liniji Split – Ancona, pokazuje i to da Jadrolinija ne treba koristiti peljara u Splitu što znači da nije potrošila ni kunu za tu skupu uslugu. Vjerujemo da će novi ministar shvatiti važnost ovog apela i prepoznati Blue Line kao respektabilan faktor na međunarodnom pomorskom tržištu. Plovimo već 19 godina na liniji Hrvatska – Italija bez ikakve subvencije hrvatske države, godišnje prevezemo 200.000 putnika i 30.000 vozila, redovito obnavljamo flotu, prvi smo brodar s online-kupnjom trajektnih karata po niskobudžetnim cijenama, zapošljavamo hrvatske časnike i koristimo sve resurse hrvatskih tvrtki za agenturu, opskrbu i ostale usluge – poručuju iz Blue Linea i dodaju da država subvencionira Jadroliniju za održavanje linije Split – Ancona, financira joj kupnju flote i pokriva gubitke u poslovanju. Time se guši svaka moguća konkurencija.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
james49
17:39 02.05.2012.

Kerum? Sanader? Kalmeta? Koji je u igri?

TO
Toni50
19:06 02.05.2012.

Koja to igra ili politika ili biznis funkcionira bez muljanja bez prijevare i to na Balkanu dali to zna netko ?

UK
Ugo Kajvez
10:33 03.05.2012.

Ali zato talijanski ribari iz hrvatskog dijela jadrana izvlače 300 miljuna eura u ribi svake godine .................... uz blagoslov markovog trga .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije