Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezična knjiga

19 autora progovorilo o djelovanju HNK u Osijeku u vrijeme pandemije

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku započinje svoju 114. kazališnu sezonu
Davor Javorovic/PIXSELL
01.06.2023.
u 11:38

Predstavljena je dvojezična knjiga "Kazalište u doba covida" koja govori o ansamblu osječkog HNK

Knjiga "Kazalište u doba covida", koja sadrži tekstove 19 autora o djelovanju osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u vrijeme pandemije koronavirusa, predstavljena je u srijedu u tome kazalištu. Bivša intendantica i idejna začetnica projekta Dražena Vrselja rekla je kako su, analizirajući arhivu iz toga vremena te nove predstave koje su se tada radile, u osječkom HNK-u shvatili da imaju materijal koji treba sačuvati od zaborava.

U dvojezičnoj knjizi, na hrvatskom i engleskom jeziku, na 160 stranica objavljeni su tekstovi autora koji nisu isključivo osobe koje se bave kulturom ili teatrologijom, već i ljudi koji su voljeli dolaziti u kazalište i pogledati predstave. U knjizi imate priliku čitati ne samo o njihovim emocijama prema kazalištu, već i o problemima koje su u svojim djelatnostima imali tijekom pandemije, objasnila je Vrselja.

Ističe kako je to knjiga o ansamblu osječkog HNK-a i svjedočenje o vremenu kada smo pokazali koliko je taj ansambl snažan, organiziran i vrijedan i koliko je bio spreman odgovoriti izazovima toga vremena. Ova knjiga pokazuje da smo u toj pandemiji opstali, i posložili neke stvari za budućnost, istaknula je Vrselja.

Sadašnji intendant Vladimir Ham izrazio je zadovoljstvo objavljivanjem knjige koja je svjedočanstvo toga vremena i onoga što je umjetnost tada doživjela. Smatra kako knjiga opisuje kako su kultura i kazalište preživjeli vremena, koja su za kompletnu populaciju bila iznimno teška, a za kulturne djelatnike još i više, jer su jedno vrijeme bili potpuno onemogućeni u svome radu.

Urednica knjige Narcisa Vekić ocijenila je kako je vrijedilo trajno zabilježiti to vrijeme i ono što su djelatnici osječkog HNK-a činili, kako ne bi dopustili da kazalište zamre. Autorica pogovora Jasna Horvat rekla je kako se kazalištu u pandemiji dogodilo ono što mu ne pogoduje, a to je da je ostalo bez publike, koja je nadahnuće glumcima za njihove izvedbe.

Razdoblje od 28 mjeseci tijekom pandemije, za djelatnost koja živi od izvođenja i kontakta s publikom, moglo je dovesti do potpunog gašenja kazališta, odnosno do onoga što Osijek čini gradom, jer poznato je da je kazalište mjera urbanosti. To se nije dogodilo, jer je u trenucima krize progovorio krizni menadžment, koji podrazumijeva traženje inovativnih rješenja, koja su se u ovom kazališnom razdoblju i dogodila, istaknula je.

Smatra kako su svjedočanstva 19 autora "o tome kako su se kazališni djelatnici osječkog HNK-a i tadašnja intendantica Dražena Vrselja prilagođavali razdvojenosti, koja nas, unatoč zaključanosti društva, ipak nije odvojila predstavljaju temelj za buduća znanstvena istraživanja onoga što kazalište može ponuditi".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije