DONACIJE

Američki Meštrović odsad i u Hrvatskoj

25.09.2003.
u 00:00

Po jedan komplet od pet odljeva medalja dobit će Zagreb, Split i Vukovar

O postojanju nekoliko medalja velikoga hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića (1883-1962) izrađenih u Americi bili su informirani tek znalci, a od četvrtka pet motiva na medaljama koje je hrvatski velikan izradio pedesetih godina u SAD bit će izloženo u sklopu izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Na izložbi u zagrebačkom Arheološkom muzeju bit će predstavljene medalje koje je u Americi otkupio Michael Milkovich, hrvatski povjesničar umjetnosti s američkom putovnicom, poznat po promociji hrvatske umjetnosti u SAD, a ponajviše kao donedavni ravnatelj Muzeja lijepih umjetnosti u St. Petersburgu na Floridi gdje je prije tri godine američkoj publici predstavio antologijska djela desetorice hrvatskih naivaca.

Svoju je donaciju Michael Milkovich usmjerio prema Arheološkom muzeju u Zagrebu kao najbogatijoj zbirci medalja u Hrvatskoj, potom Fundaciji Meštrović u Splitu i Zagrebu, te Gradskom muzeju Vukovar, tako da će svaka od navedenih ustanova imati po jedan komplet, dakle ukupno 20 odljeva. - Uspjeli smo teškom mukom doći do američke tvrtke Medallic Art Company koja je početkom 20. st. osnovana u New Yorku, a danas djeluje na četvrtoj adresi u Daytonu u Nevadi. Godinama smo pokušavali doći do novca za otkov medalja kod te tvrtke koja ima originalne kalupe velike tridesetak centimetara. Svake smo godine pokušavali prikupiti novac, ali nije išlo.

Sve dok naš prijatelj Milkovich nije osobno platio cijeli iznos ljevaonici, a u dogovoru s ravnateljem Antom Rendićem Miočevićem postigao dogovor o donaciji Hrvatskoj - kaže Ivan Mirnik, kustos Arheološkoga muzeja. Milkovich je kazao kako je Meštrović, iako se nije bavio medaljama, u Americi ipak izveo reljefe pet medalja. Riječ je o medaljama od kojih se neke još dodjeljuju, poput one zlatne medalje Katoličkoga ženskoga koledža u Syracusi (motiv dvoprega s kočijašem). U Fundaciji Meštrović čuva se veliki crtež sličnoga kočijaša. Tu je i medalja Društva medaljera (Sokrat/Platon) koje promiče medaljersku umjetnost, zatim nagradna medalja knjižnice imena Georgea Arentsa. Zanimljivo je Meštrović modelirao medalju Američkoga instituta arhitekata koja nije izvedena, a trebala je obilježiti stotu obljetnicu udruge 1957. godine. Slijedi još kao posljednja medalja Fundacije John McGeary (1958) - Milkovich.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije