Poezija i slikarstvo

Arsen Dedić i Miljenko Brlečić snimaju film o poeziji V. Vidrića

Arsen Dedic
03.08.2010.
u 11:17

Poslije audiozbirke o tom velikanu hrvatske poezije, isti su autori napravili korak dalje i upustili se u snimanje igrano-dokumentarnog filma u kojemu je osnova - poezija kroz slikarstvo.

– Vidrića sam pratio još kao gimnazijalac, čitao i volio, ali to nije bio fah u koji sam se usudio ući. Njegova je poetika posebna, nije mi išla uz moju prizemnu vrstu, autoironičnu, svagdašnju, putnu. Nisam se u to usudio zalaziti. Čini mi se da njegovo djelo ni danas nije razjašnjeno. Izaziva fascinaciju, divljenje i opravdano priznanje. To više je film o njemu dobrodošao – rekao je Arsen Dedić, autor glazbe za multimedijalnu zbirku i film o Vladimiru Vidriću.

Korak dalje

Poslije audiozbirke o tom velikanu hrvatske poezije, isti su autori – Miljenko Brlečić i Arsen Dedić – napravili korak dalje i upustili se u snimanje igrano-dokumentarnog filma radnog naziva “Poezija Vladimira Vidrića u hrvatskom slikarstvu i slikarstvo u poeziji Vladimira Vidrića”. U filmu neće biti ekraniziran Vidrićev život, osnova je poezija kroz slikarstvo. Timu se pridružila Iva Körbler, voditeljica tima ljudi kompetentnih za likovni dio.

– Biram slike, dionicu hrvatskog slikarstva između dva svjetska rata. Svaka će pjesma biti ilustrirana s dvije do tri slike i detaljima. U skladu s tendencijom da se očuva ta vrijednost i mladim generacijama približi Vidrić, s istinskim veseljem radimo na projektu – kazala je I. Körbler.

Slikama o poeziji

– U suradnji s Modernom galerijom već radimo na filmu. Otvorili su nam funduse i imamo njihovu veliku podršku. Film će biti gotov do kraja godine, a njime pokazujemo koliko je univerzalan prostor umjetnosti – kaže Miljenko Brlečić, glumac i redatelj filma o Vidriću te dodaje:

– Vidrićeva ljepota svijeta, plavetnilo neba, snaga prirode, tolika očekivanja, zanosi, toliko divnih slika snova života, a onda čovjek zarobljen od sebi sličnog i na kraju jednoga dana sve se to treba raspasti kao jedan san, kao da nije nikad ni bilo. Tragika svijeta u njegovoj ljepoti. To su lajtmotivi Vidrićeve poezije. Gotovo bismo mogli reći, kazališnim jezikom, to su vječna hamletovska pitanja. Filmom želimo pokazati svijet Vidrićeve poezije, samim slikama koje on stvara riječima, ne tumačeći ništa, onako kako ih je osjetio, puštajući ih da same govore.

Arsen Dedić često je pjevao i uglazbljivao naše pjesnike. I danas njeguje projekt “Pjevam pjesnike”. Ipak, govori, Vidriću je bilo teško prići. Za svaku je pjesmu skladao drugu glazbenu temu, a “Adieu” i otpjevao.

– Zahtjevan posao koji sada rado potpisujem. Učinili smo nešto što je rijetkost iako je Vidrić nedavno imao i drugu vrstu promocije najavom da će mu srušiti dom, sve je to jedno buđenje koje je Vidrić zavrijedio – kazao je Arsen.

Autori se silno raduju što nove generacije Vidrića žele čitati i slušati. Od profesora na školama, mentora, ravnatelja dobili su sjajne povratne informacije. Zbirka je prepoznata kao projekt koji njihovi učenici žele slušati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije