Demetrova nagrada

Boris Senker je mudi i dobri anđeo hrvatske teatrologije

Boris Senker
Dusko Marusic/PIXELL
11.06.2014.
u 12:45

Akademik Boris Senker dobitnik Demetrove nagrade za životno djelo

        Dobitnik ovogodišnje Demetrove nagrada za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa je akademik Boris Senker. Nagrada će mu biti dodijeljena u petak 13. lipnja u Društvu hrvatskih književnika u 19 sati. Prije toga u DHK će se održati godišnja skupština HDKKT-a. Odluku o Demetrovoj nagradi donijelo je povjerenstvu u kojem su bili Vlatko Perković, Mira Muhoberac (predsjednica) i Sanja Nikčević koja je Senkera nazvala “dobrim i mudrim anđelom hrvatske teatrologije”.  

Senker je redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a redovni član HAZU je od 2012. godine. Boris Senker ugledni je teatrolog, bavio se i leksikografskim poslom, a godinama je objavljivao kazališne kritike u časopisu Republika. Te je kritike objavio u knjizi Pozornici nasuprot (Zagreb, 2003.). No, bavio se Senker s velikim uspjehom i pisanjem. Bio je član autorskoga trolista Senker-Škrabe-Mujičić, čiji su igrokazi iz ranih sedamdesetih godina važni dio hrvatske kazališne povijesti. Dovoljno je spomenuti tek Domagojadu ili O' kaj, koji su ostajali na repertoaru godinama, pa i desetljećima. Senker je nastavio pisati samostalno, pa iz toga razdoblja valja spomenuti Cabaret &td iz 1999. i Fritzspiel iz 2002. U Akademijinu časopisu Forum tiskani su mu komadi (P)lutajuće glumište majstora Krona (2008.) i Podvala ludosti (2009.).

Komentara 1

TM
tena.muzevic
13:53 11.06.2014.

mudRi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije