Ispraćaj

Boško Petrović otišao je bez primjerenih društvenih počasti

Komemoracija Boško Petrović
Foto: Pixsell
1/8
14.01.2011.
u 11:18

- Nije dobio nagradu Vladimir Nazor, niti je primljen u Akademiju znanosti i umjetnosti valjda zato što je uspio ići dalje od Bregane - komentirao je Paolo Sfeci. - Njega takve stvari nisu zanimale, ali trebalo bi zanimati nas.

Uz a cappela verziju pjesme “Fala” koju su otpjevali članovi grupe “Cinkuši”, u zagrebačkom krematoriju Mirogoj ispraćen je velikan hrvatskog jazza, glazbe i kulture Boško Petrović koji je iznenada umro u ponedjeljak od srčanog udara. Dvorana za ispraćaje bila je premala da primi sve koji su se došli oprostiti od Petrovića, a prethodno su mu kolege priredile komemoraciju u Hrvatskom glazbenom zavodu, na kojoj su među ostalima bili ministar kulture Jasen Mesić i gradonačelnik Milan Bandić. Uz glazbu BP-jevih suradnika Nevena Frangeša, Maria Mavrina i Primoža Grašiča, pričalo se o njegovoj veličini, značaju, ali i ukazalo na neke propuste sredine prema pokojnom velikanu.

Div među patuljcima

Za čovjeka kojega su domaći jazz glazbenici doživljavali kao svojega glazbenoga oca, jazz-tatu, rečeno je da je najveća lekcija koju im je ostavio bila da nije talent presudan za uspjeh, nego disciplina. Jazz je poznat kao slobodna forma, a kako je disciplina potrebna upravo tamo gdje su slobode najveće, utoliko se to posebno odnosi na vrstu glazbe kojoj je Petrović posvetio svoj život. 

Paolo Sfeci iz Hrvatske glazbene unije dodao je da Boška Petrovića poznavao ponajprije iz njegovih manje discipliniranih faza, te uputio opravdanu kritiku što B.P. za života nije primio vodeću nagradu iz kulture Vladimir Nazor, niti je postao član Akademije znanosti i umjetnosti, da sredina nije odala priznanje takvom “divu među patuljcima”.

Važno zbog nas

- To je valjda zato što je uspio ići dalje od Bregane - rekao je Sfeci i zaključio: - Njega takve stvari nisu zanimale, ali trebalo bi zanimati nas.

Među mnogobrojnim poznatim osobama na komemoraciji ili ispraćaju bili su Gabi Novak, Tereza Kesovija, Duško Ljuština, Nikša Bratoš, Kemal Monteno, Goran Štrok, Nina Badrić, Zrinka Cvitešić, Hrvoje Rupčić, Elvis Stanić, i drugi.

Komentara 15

Avatar Burviles
Burviles
19:14 14.01.2011.

pa ovi oko njega nisu imali vremena ga predložiti za neku nagradu jer se u njegovom društvu dobro jelo i pilo a sad se svi plaču..to je tak kod nas.Za mali broj ljubitelja jazza ostat će legenda,a što je najvažnije ostali su zapisi.

GO
gordanica
15:22 14.01.2011.

Ja mislila čovjek isprećen danas, kad ono Oremović kaže jučer.

AN
antimafia
16:56 14.01.2011.

dobro da nije primljen u akademiju, oni najveći također nisu članovi: Žmegač, Đikić, Radman, a evo i naš jazz gigant BP. to je samo dokaz da je pošteno radio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije