4 Hombres & Flowery

Elektrificirani blues benda iz 'dvije države i tri grada'

Dancing bear
29.07.2022.
u 18:55

Album "Mirna Bosna" s osam pjesama, prvijenac je benda

S bendom 4 Hombres & Flowery "iz dvije države i tri grada" domaća diskografija dobila je djelotvornu ekipu sklonu elektrificiranom bluesu i rifoidnim gitarističkim manevrima. 4 Hombres & Flowery naizgled se bave "jasnim" žanrom koji prakticiraju mnogi, pa i cover bendovi, ali nikako nismo dobivali ime koje bi tu glazbu izvelo i autorski.

Na prvijencu "Mirna Bosna" (Dancing Bear) s osam vlastitih pjesama, zanimljivom obradom sevdalinke "Emina" i odličnom "Stupid Song", koju potpisuje Darko Bakić, jesno se čuju obrisi ozbiljne sviračke spreme kojom dominiraju međuigre gitara, ali glavni je mamac vokal Ive Ivković Ivanišević. Iako pjeva na hrvatskom – što nije uobičajeno za ovakvu vrstu amerikanizirane, korijenske svirke – Iva je odlična pjevačica koja uspijeva tekstove prenijeti do slušatelja okružena gitarističkom tutnjavom Hombresa. Na tragu Zdenke Kovačiček i Meri Jaman zvuči kao veliki pjevački potencijal, ali i svirački dio benda ozbiljno se pripremio za utakmicu. Nema tu puno filozofije, ali ima odlične svirke, artikuliranih sola i rifova, čvrste ritam-sekcije koja drži temelje. "Emina" zvuči kao neki rani blues ZZ Topa ili kao da ju je obradilo rano Bijelo dugme, jer skupa s pozadinskim klavijaturama nepogrešivo vuče na sedamdesete, kao i u još nekoliko starinskih pjesama. Ostalo je iz dvijetisućitih, od balada poput retro-romantične "Prazne stanice" s "gitarama u parkovima", ali i dojmljivim gitarističkim vezom koji se sa slideom proteže i na iduću "Reci novom danu zdravo", koja bi se komotno mogla naći i na repertoaru Majki kad su u blues-raspoloženju. Da je ovu pjesmu potpisao Goran Bare, bila bi dokaz povratka nekadašnjem himničnom zvuku sa starijih albuma Majki. "Stupid Song" jedina je na engleskom jeziku, a duhovitim tekstom i melodijom potencijalni je radijski hit. Završna "Za novi osjećaj" privodi ploču kraju na iskrzan, ležeran način koji su patentirali Stonesi krajem šezdesetih, ali vokal ponovno daje dodatnu vrijednost.

Iako su pjesme u gitarističkoj maniri, nekoliko zadnjih na albumu u prerađenim aranžmanima mogle bi biti i, recimo, materijal Meritasa, što samo govori da 4 Hombres & Flowery u budućnosti mogu krenuti mnogim smjerovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije