KNJIGA

Eseji koje vrijeme još uvijek nije pregazilo

falout
arhiva
17.04.2010.
u 18:01

Željko Falout svojim je preranim odlaskom iz stvarnog, ujedno otišao i iz književnoga života sredine kojoj je toliko toga ostavio u naslijeđe.

Pjesnik, esejist, putopisac, dramatičar, dugogodišnji urednik u izdavaštvu Željko Falout (1936.-1986.) svojim je preranim odlaskom iz stvarnog, ujedno otišao i iz književnoga života sredine kojoj je toliko toga ostavio u naslijeđe. Sudbina, na žalost, slična mnogima! Barem djelić duga prema Faloutovu nepravedno u zaborav bačenu opusu vraća knjiga njegovih eseja i kritika “Historija i priča” (DHK, ur. Mate Ganza), zbirka tekstova koja je put do javnosti izborila u još nepovoljnijim okolnostima. Izabrani članci koje je Falout pisao između 1965. i 1982. trebali su biti objavljeni još 1986.

Autor je te godine umro, rukopis je ostao neobjavljen, ubrzo je promijenjena društvena, politička i kulturna paradigma, kasnije se rukopis i zagubio da bi napokon stigao do Faloutova kolege i prijatelja književnika i urednika Milana Mirića koji ih je priredio za tisak. Ukoričenje, makar zakasnjelo, ipak ima značenje svojom pojavom u današnjim intelektualnim prilikama, jer Faloutova mnoga zapažanja o književnosti, društvu i pojedinim književnim djelima vrijeme nije pregazilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije