Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncertni album na vinilu

Garage In July spajaju močvare Baranje s onima Mississippija

Dirty Mojo Records
03.07.2024.
u 09:28

Album “’Štala!’ snimljen je na nastupu benda na Blues-Rock Festivalu u Osijeku u klubu Epic dana 21. listopada 2023. godine

Nakon godina rada i znojenja, dva studijska albuma i nekoliko EP izdanja, Garage In July krajem su prošle godine objavili koncertni album “Štala!” koji se nedavno pojavio i kao vinilno izdanje. Zgodan način za podržati rad benda koji godinama uporno radi u garažnom bluzu i post-punk “blatu” šminkerske domaće scene, spajajući močvare Baranje s onima Mississippija, poput slide gitarom pogonjene pjesme “Od zemlje od bola”.

Četvorku predvođenu vokalom i gitarom Bojana Đurđevića čini ritam sekcija Krešimir Oreški na bubnju i Igor Hanžek na bas gitari te solo gitarist Marko Bagarić, a svi skupa očito su na tragu nekadašnjih pothvata Partibrejkersa i ranih Majki. Njihova garažna tutnjava teško će vas ostaviti ravnodušnima ako ste odrastali uz The Stooges i Iggyja Popa (na kojeg podsjeća ležerna “Venera”) i gitarističku tutnjavu kasnijeg stoner rocka na koji vuku “sporije” pjesme “Za Iggyja” ili tmurna “Ostat ću mlad”.

Četvorka malo mijenja poznatu putanju svoje svirke, koja bi u budućnosti baš ovakvim pomacima mogla dobiti dodatnu zanimljivost i stilsko širenje, bez da ostane bez očito najvažnijih sastojaka; energije, znoja i strasti. Press objava kaže da je “’Štala!’ snimljena na nastupu benda na Blues-Rock Festivalu u Osijeku u klubu Epic dana 21. 10. 2023. godine. Tonski majstor i snimatelj je Josip Slamek, dok miks i produkciju potpisuje bend sam. Fotografija na naslovnici djelo je glazbenog kritičara Vladimira Horvata Horvija. Na fotografiji su dragi prijatelji benda kojima je ovo izdanje i posvećeno”. No ta fotografija snimljena je nekoliko mjeseci prije, na koncertu ljeta 2023. u Češkom domu u Zagrebu, a među prijateljima u prvom redu ispred male pozornice (zapravo sviraju na tepihu), je i John iz grupe M.O.R.T., pa i to dovoljno govori da Garage In July imaju podršku premijernih domaćih glazbenika sklonih “buci kao nauci”.

Možda se “Teretnjak” izdvaja kao najbolja kombinacija maksimalno napumpane energije i sviračke artikuliranosti u kojoj na wah wah pedali briljira Marko Bagarić, a koju prosljeđuje podjednako odlična “Imaš li strasti” i potmuli “Sebe ugasiti blues” u dojmljivoj završnici koncerta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije