Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova predstava

Gumene vagine i umjetni penisi emotivne su štake Rugantinovih junaka

TEATAR RUGANTINO
13.02.2023.
u 11:53

Premijera "Slučajnog susreta u sex-shopu", nove predstave Teatra Rugantino, održala se u Maloj dvorani Lisinski

Djelo austrijskog književnika Petera Turrinija "Slučajni susret u sex-shopu" nova je predstava Teatra Rugantino, koju smo premijerno gledali u Maloj dvorani Lisinski jer je Koncertna dvorana ujedno i koproducent te predstave. Priča je to u suvremenom dobu, izgubljenim ljudima i izgubljenim iluzijama u kojima seksualni rekviziti i pomagala, poput gumenih vagina i umjetnih penisa, stoje kao simboli emocionalnih štaka koje trebaju likovi iz te predstave.

On je muškarac koji se nakon brojnih otkaza (a čini se da su za svaki krive žene) našao na još jednom od mnogih neželjenih poslova, a ona je žena koja se od pljuska skloni u dućan i tu, jedna za drugom, ubrzano padaju maske njezina naoko povlaštenog i savršenog života, sve do samoga kraja priče kada shvaćamo da je sve samo debeli oklop u kojem ona hoda svijetom, čuvajući vlastitu dušu od potpunog raspada.

Tekst je preveo Boris Perić i adaptirala Dina Vukelić, a predstavu je režirala Saša Broz. Zapravo bi bilo zanimljivo usporediti original s onim što smo vidjeli na sceni, jer iako deplijan predstave upućuje na to da ga je Dina Vukelić adaptirala za naše prilike, on je i dalje opća slika života u suvremenim društvima, a taj bi sex-shop mogao biti u Beču, Berlinu, Zagrebu... jer u svakom od tih gradova lako je naći muškarca koji za svoje poraze okrivljuje #MeToo pokret i ženu čiji je suprug serijski preljubnik, pa je tako bio u tuđem krevetu i u trenutku kada je ona na porodu izgubila njihovo dijete.

Redateljica se odlučila na posve klasično pričanje ove priče, očito uvjerena da će pokoji seksualni rekvizit i pokoji udarac bičem o pozornicu biti dovoljni da održe pažnju publike. Premalo je igrala na kartu satire, (tragi)komedije i istinske drame, a to je najviše naštetilo glumcima. Ivana Boban se bolje snalazi u svom liku, iako je dojam da bi u inventivnijoj režiji doista mnogo bolje pokazala sve finese svoje junakinje. Davor Svedružić je pomalo suzdržan, a i ta bi glumačka suzdržanost imala mnogo više smisla da mu je dopuštena "eksplozija" koja se ne temelji samo na smiješnom kostimu čovjeka koji bičuje svoju ljubavnicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije