Nova knjiga

Herbert von Karajan bio je Arumunj, a tvrdio je da je Helen

Herbert von Karajan
Arhiva VL
10.12.2010.
u 13:45

Ideja multikulturalizma u Europi nikako nije propala, bez obzira što o tome misli njemačka kancelarka Angela Merkel, tvrdi Gauß

I Herbert von Karajan bio je Arumunj, a ne Helen ili Grk kako je sam tvrdio, rekao je u kinu Europa na predstavljanju knjige "Europljani u izumiranju" austrijski pisac Karl Markus Gauß. Sočnu knjigu o europskim manjinama o kojima se zna malo ili ništa objavila je Fraktura, a Gauß ju je napisao još 2001. Najbolje su mu uspjele priče o balkanskim manjinama kao što su sefardski Židovi i Arumunji, koje u pojedinim zemljama pomalo i pogrdno zovu Cincarima i Vlasima. Gauß po Europi predstavlja svoju novu, opsežnu knjigu "U šumi metropola", a piše knjigu o europskim – većinama.

– Radije pišem o gubitnicima nego o pobjednicima. Gubitnici su literarno zanimljiviji – kaže pisac koji tvrdi da "Europljani u izumiranju" nisu reportaža niti enciklopedija, nego literarni putopis, a možda i autobiografija.

– Moji su roditelji podunavski Švabe, iz Bačke Palanke i Novog Sada. Čovjek može imati višestruki identitet. Ja sam i pisac i roditelj, iz Salzburga sam i potomak podunavskih Švaba, pijem crno vino – kaže Gauß koji misli da Europska unija ne može biti prepuštena samo velikim koncernima kojima su granice ometale trgovinu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije