Nova knjiga: Patricia Cornwell “Mrtvačka luka”

Je li moguće da moćno oružje bude maleno poput muhe?

Foto: Arhiva 24sata
03.08.2018.
u 12:51

Vratila seadoktorica Kay Scarpetta! Ovo smo ljeto dobili još jedan uzbudljivi kriminalistički roman iz pera majstorice žanra Patricije Cornwell, koja je (još 1990. godine) svijet osvojila upravo pišući o svojoj kultnoj junakinji koja joj je donijela titulu “kraljice forenzike” i za koju mnogi tvrde da je njezin alter ego.

U romanu “Mrtvačka luka” (24 sata, urednik Branko Matijašević, prijevod Andrea Marić, 99 kuna) autorica se vraća svojim počecima, piše ga u prvom licu jednine i tako svojoj junakinji ponovno daje zadatak da čitatelje vodi kroz priču. A ona nije nimalo jednostavna, ponovno su tu u sprezi vojni i civilni sektor, a ubojstva koja istražuje tim vrhunskih forenzičnih stručnjaka vode ih tragovima nekih od najvećih strahova našeg doba, poput pitanja je li moguće stvoriti oružje toliko moćno da ubije više žrtava, a istovremeno tako maleno da je gotovo neprimjetno, baš poput muhe na zidu.

Priča je to dakle i o robotici, ali i o moralnim granicama vrhunske znanosti, o tome što se dogodi kada korporacija kojoj je stalo samo do novca i profita oružje stavi u ruke vrlo mladih i društveno neprilagođenih “geekova”, izabranih zbog svojih matematičkih sposobnosti, ali i bolesti koja ih čini društveno neprihvatljivima.

No u ovoj uzbudljivoj priči, čija se radnja odvija u svega jednoj noći i nekoliko sati koji slijede nakon svitanja, autorica čitatelje vraća i u prošlost glavne junakinje. Ta epizoda otvara još jednu zanimljivu temu, o tome što profesionalni autoriteti čine svojim mladim učenicima, na što su ovi spremni pristati i na kakve nepravilnosti zatvoriti oči. Svatko se kad-tad u životu nađe u takvoj situaciji, a Cornwell u ovoj priči pokazuje o kakvom se spletu međuovisnosti radi; doista je teško reći tko je u težoj poziciji, autoritet ili onaj tko ga takvim doživljava, tko je slabiji: učitelj ili sljedbenik?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije