Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studio Exit

Jelena Miholjević i Livio Badurina o samoći govore bez puno riječi

arhiva Exit
16.01.2023.
u 12:34

Predstava "I je i nije" Ksenije Zec premijerno je izvedena u Studiju Exita, a nastala je u koprodukciji Umjetničke organizacije De Facto i Teatra Exit.

Jedan stan, negdje u Zagrebu. Dvoje ljudi, koji ne žive zajedno. Jesu li se ikada sreli? Ili ih povezuje samo njihova izdvojenost iz svijeta i taj stan u kojem žive? To je okvir za priču nove predstave redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, koja je premijerno izvedena u Studiju Exita, a nastala je u koprodukciji Umjetničke organizacije De Facto i Teatra Exit.

Priča je svojevrsni nastavak tema kojima se bavi ta redateljica, a u nju je uključen i njezin stalni suradnik dramaturg Saša Božić. Priča je to o pomalo drukčijim ljudima koji su između sebe i ostalog svijeta postavili sve moguće ograde, priča koja istražuje pojmove kao što su samoća i usamljenost, ali i onaj posve neočekivani trenutak kada čovjek dopre do drugog čovjeka. Teksta je ovdje sasvim malo, likovi i karakteri grade se po svim pravilima fizičkog teatra, a iz te izvedbene začudnosti redateljica je izvukla obilje toplih trenutaka i još više osvježavajućeg humora u kojem se publika smije junacima na sceni, prepoznajući u njima i neke svoje svakodnevne situacije, pogreške, strahove, bijegove... Istodobno, Ksenija Zec, kao iskusna koreografkinja, priuštila nam je i scene za pamćenje, poput sentiša s ljestvama ili pak straha upakiranog - zajedno s glumcem - u kućnu fotelju. Dvoje ljudi, od kojih ona plete i voli sve što je mucasto, a on zazire od poziva vodoinstalateru, na prvi pogled ne mogu biti drukčiji, ali u konačnci ih baš to i povezuje kada postavljaju pitanje o tome ima li za one koji su drukčiji mjesta u ubrzanoj stvarnosti koja nas okružuje. Baš zato njihov život izgleda kao dječja igra, a ta je infantilnost riješena upotrebom klaunerije.

Redateljica je sve to uspjela ostvariti u jednosatnoj predstavi koja izuzetno dobro drži pažnju gledatelja, izabravši sjajne tumače uloga. Jelena Miholjević i Livio Badurina pokazuju da velikim glumcima i ne treba tekst, jer oni sami, uneseni u temu, stvaraju čaroliju koja u tu istu priču bez ostatka uvlači i publiku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije