Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izraelski plesači u HNK

Kabalistička ideja i svijet performansa

Vertigo plesači
''
14.02.2014.
u 12:31

Vertigo, svjetski poznata plesna skupina, nastupa u nedjelju, u povodu čega govori koreograf Adi Sha'al, sa suprugom Noom Wertheim osnivač skupine

U kulturi poprilično angažirano Veleposlanstvo Države Izrael u nedjelju u zagrebački HNK dovodi izraelsku suvremenu plesnu skupinu Vertigo. U povodu tog nastupa razgovarali smo s koreografom Adijem Sha’alom, koji je sa suprugom Noom Wertheim prije 22 godine osnovao tu danas svjetski priznatu trupu.

– Oboje smo osjećali strast za plesom još od rane mladosti. Noa je počela plesati kao dijete, ali budući da dolazi iz religiozne obitelji, njezina plesna karijera počela je kasnije. Ja sam veći dio mladosti proveo trenirajući izraelske folk-plesove, a nakon vojne službe pronašao sam put do profesionalne plesne scene – kaže Sha’al.

Dodaje da su on i Noa počeli zajedno raditi 1992., a već pet godina kasnije postali su plesna skupina koja predstavlja vlastite koreografije i probija se na plesnoj sceni. U Jeruzalemu su 1998. osnovali i školu plesa Vertigo koja je nudila različite plesne radionice, te je ubrzo postala osvježavajuće okupljalište izvođača iz svih plesnih područja.

Ples nije očiti dio židovske tradicije, ali od osnutka države Izrael, osjećaj slobode koji se povezuje s plesom motivira mnoge Izraelce da počnu stvarati kroz ples ili da sudjeluju kao publika

Tri godine kasnije pokrenuli su integrativni plesni program “Snaga ravnoteže”, namijenjen i sposobnim i nemoćnim plesačima, a 2007. osnovali su Vertigo Eko – art selo u kibucu Netiv HaLamed-Heh koji se nalazi na pola puta između Tel Aviva i Jeruzalema. Imali su viziju ondje stvoriti društvene i ekološke promjene pomoću kulturnog i umjetničkog izražavanja. Sjeme koje je posađeno u Jeruzalemu raslo je na krilima mašte i dugoročnog opredjeljenja umjetničkog tima.

– Plesna skupina Vertigo danas uživa status jedne od vodećih svjetskih plesnih skupina i nastupa diljem svijeta. Ples nije očiti dio židovske tradicije, ali od osnutka države Izrael, osjećaj slobode koji se povezuje s plesom motivira mnoge Izraelce da počnu stvarati kroz ples ili da sudjeluju kao publika. Izraelska suvremena plesna scena danas je prisutna u cijelom svijetu. Zagrebačka predstava je još jedna poveznica između kabalističke ideje i svijeta plesa i performansa.

To je kontinuitet rada Noe Wertheim u traganju i kabalističkoj percepciji svjetla, unutarnje iskre i esencije ljudskog duha. Traganje i povezivanje različitih svjetova srž je plesnog koncepta Vertiga – poručuje Sha’al.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije