"Prosjačka opera"

Kazalište Ulysses otvorilo sezonu i danas aktualnim Brechtom

storyeditor/2024-07-21/OBITELJ-PEACHUM-DIJANA-VIDUSIN-BARBARA-NOLA-I-NIKA-IVANCIC-min.jpg
Kazalište Ulysses
22.07.2024.
u 14:23

Brecht daje glas marginaliziranim likovima, a to je i razlog zašto u komadu glume samo žene, točnije glumice

Već 24. sezona Kazališta Ulysses na Malom Brijunu otvorena je premijerom predstave "Prosjačka opera" Bertolta Brechta u režiji Lenke Udovički i u suradnji sa zagrebačkom Gavellom.

Društvenu korupciju i nemoralnost svih slojeva društva Brecht ovdje prokazuje kroz satiru i humor, a komad s glazbom premijerno izveden 1928. godine u Berlinu, iako star gotovo sto godina, i danas je vrlo aktualan. Osnova fabule gotovo je banalna ljubavna priča smještena u podzemlje viktorijanskog Londona. Ona uz to prati podvige Macheatha, vođe bande lopova i karizmatičnog kriminalca, i njegov odnos s Polly Peachum, kćeri kralja prosjaka te s čitavom plejadom likova koji predstavljaju sve aspekte korupcije i licemjerja.

Brecht oštrim perom komentira socijalne, političke i ekonomske probleme vlastite suvremenosti što daje razlog tada nadolazećem nacionalsocijalizmu da se potrudi udaljiti ga s pozornica i zabraniti ga, ali mu zato istovremeno osigurava poziciju neospornog klasika dramske literature. Ono što je tada vlastima "smetalo", a i danas djelo čini subverzivnim, upravo je odabir junaka s društvenoga dna jer tako daje glas onima koji su marginalizirani i zanemareni. To je jedan od razloga zašto u ovoj predstavi na sve te probleme ukazuju upravo žene – glumice, a u brijunskoj verziji to su: Bojana Gregorić Vejzović, Nika Ivančić, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Lana Meniga, Barbara Nola, Mada Peršić, Tara Rosandić i Dijana Vidušin te jedini glumac Deni Sanković. Nove izvedbe na Malom Brijunu su 23., 24., 25., 26. i 27. srpnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije