POSVETA

Ljubavno pismo Vukovaru

18.11.2002.
u 00:00

Glavašević u svojim tekstovima predviđa kako će glas onih koji ostaju u početku biti jači, a potom sve slabiji, no prava nada uopće nije u glasnoći - kaže Rene Medvešek

ZAGREB - "Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je svo vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi".

Ovo je dio ljubavnog pisma koje je Siniša Glavašević 16. studenoga 1991. godine faksirao Hrvatskom radiju i tadašnjem uredniku Jutarnjeg programa Mladenu Kušecu. Dva ili tri dana poslije dio njegovih zapisa je emitiran, u vrijeme kad je on već bio pokopan na Ovčari. Večeras i sutra navečer u Teatru Exit glumac Rene Medvešek pročitat će desetak zapisa iz Glavaševićeve knjige "Priča iz Vukovara" koju su posmrtno objavili Matica hrvatska i Hrvatski radio.

Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon što su Vukovar zauzeli agresorska JNA i četnici odveden je 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Ekshumiran je iz masovne grobnice Ovčara, identificiran, tako da se pretpostavlja da je ubijen istoga dana kada je odveden.

"Grad - večer sjećanja na Vukovar" glazbeno je pjesnički susret na kojem će zajedno nastupiti Rene Medvešek i šansonijer Čedo Antolić, čije pjesme skladno korespondiraju s Glavaševićevim zapisima.

- Šaljem vam nešto za moju dušu, rekao mi je Siniša uoči pada Vukovara - kaže Mladen Kušec. Potom su faksom krenuli njegovi zapisi.

- Drugi bi bili počašćeni da imaju takvog pjesnika koji je skladao najljepše ljubavne pjesme svome gradu, koje nikoga ne vrijeđaju, a mi kao da smo to zaboravili, kao da to pamćenje želimo potisnuti - kaže Kušec, koji često posjećuje Glavaševićev grob, ističući da je uvijek lijepo ukrašen i posjećen.

- Sam Glavašević u svojim tekstovima predviđa kako će glas onih koji ostaju u početku biti jači, a potom sve slabiji i slabiji. No, on uz to u tim tekstovima daje do znanja kako se prava nada uopće ne nalazi u glasnoći - kaže Rene Medvešek, dodajući da je umjetnička vrijednost "Pisama iz Vukovara" neodvojiva od konteksta u kojima su ti zapisi nastajali, kao što nije odvojiva niti od sudbine koja je snašla pisca i mnoštvo njegovih sugrađana.

- Ovi tekstovi imaju sasvim osobitu vrijednost koju nama na prvi pogled niti nije lako sagledati - tvrdi Medvešek. Ulaz na glazbeno-poetsku večer u Teatru Exit u ponedjeljak i utorak u 20 sati slobodan je.

Želimir Ciglar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije