PREMIJERA U SPLITU

“Moć sudbine”, od ukletosti do trijumfa i oduševljenja

27.11.2017.
u 15:24

Predstava je u posljednji čas zbog bolesti tenora morala biti pomaknuta s četvrtka na subotu, a tonije bio jedini problem ove produkcije

– Mislio sam da neću preživjeti. Vijećali smo cijeli dan. Hvala Bogu što imamo prijatelje ovakve umjetnike, jer bez njih se ovo ne bi moglo napraviti. Molio sam Boga da se na pozornici ništa ne dogodi, da se što ne zapali – otkrio je u subotu maestro Ivo Lipanović nakon premijerne izvedbe Verdijeve opere “Moć sudbine” u HNK Split.

U ozračju velikog stresa održana je premijera naslova koji je nakon punih pola stoljeća u Splitu postavio Dražen Siriščević. Poznato je da ovu grandioznu operu prati zao glas o ukletosti. Bilo praznovjerje ili ne, činjenica je da je premijera morala biti u posljednji trenutak pomaknuta s četvrtka na subotu zbog bolesti tenora Zorana Todorovića koji je trebao pjevati Don Alvara, a dan poslije razbolio se i Giorgio Surian. Zamijenili su ih španjolski tenor Xavier Moreno i talijanski bariton Elia Fabbian, koji se od Trevisa do Splita vozio 11 sati i stigao u posljednji trenutak. 
– Svi smo preživjeli! Dobili smo visoko kvalitetnu predstavu, vidjeli izvrsne soliste, sjajan zbor i orkestar koji je sve bolji. Ovo je grandiozna operna produkcija, gosti su sve obavili na visokoj umjetničkoj razini – izjavio je, odahnuvši, intendant Goran Golovko.
Najvažnije je veliko zadovoljstvo i oduševljenje publike.

Neki su tijekom izvedbe proplakali. Srčanim pljeskom i izvikivanjem “bravo” nagradili su autorsku ekipu, uključujući scenografa Slavena Raosa i kostimografkinju Sonju Obradović te sve izvođače vrlo zahtjevne predstave, a naročito soliste: briljantnog tenora Xaviera Morena, nježnu i glasovno moćnu sopranisticu Danielu Schillaci u ulozi Leonore, superiornog Ivicu Čikeša kao Gvardijana, Tereziju Kusanović kao proročicu Preziosille i baritona Eliaju Fabbiana u ulozi Don Carla. Peticu je zaslužila i Katarina Romac za nijemu ulogu Sudbine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije