44. Interliber

Na Velesajamu 296 izlagača iz 15 zemalja svijeta

tomislav miletić/pixsell
04.11.2022.
u 11:44

Na konferenciji za novinare predstavljen je program ovogodišnjeg Interlibera, a zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet iskoristio je priliku i da najavi veliki projekt Gradske knjižnice Paromlin

Najveće hrvatsko književno događanje, 44. Međunarodni sajam knjige Interliber, održava se od 8. do 13. studenog. Svečano će ga u utorak u 10 sati otvoriti gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, a ove godine u paviljone 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma stiže čak 296 izlagača iz 15 zemalja svijeta.

 

Bogati program, koji nakon pandemije ponovno može zasjati punim sjajem, uz prodaju knjiga i predstavljanja novih izdanja uključuje i upoznavanja s autorima, radionice, kvizove, panel-diskusije, ali i novu i proširenu gastroponudu, na konferenciji za novinare predstavili su u četvrtak direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša, voditeljica Interlibera Dina Grozdanović Poštolka te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina.

 

Interliber se tijekom godina profilirao u jedan od vodećih sajmova u Hrvatskoj te središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja i znanja, istaknula je direktorica Zagrebačkog velesajma i najavila je da će se ovogodišnji sajam prostirati na čak 13 tisuća kvadrata izložbene površine te biti otvoren svaki dan od 10 do 20 sati, a u petak i subotu do 21 sat. Uz niz hrvatskih će izdavača u Zagrebu svoja izdanja predstaviti i izlagači iz zemalja među kojima su Austrija, BiH, Italija, Nizozemska, Njemačka i Švedska, no posebne zemlje gosti bit će Ukrajina i Srbija. Zajednica nakladnika i knjižara tako će u suradnji s Edicijama Božičević organizirati program “Ukrajina u fokusu”, u sklopu kojeg će u Zagrebu gostovati ukrajinska spisateljica Haska Šijan, a održat će se i tribina zvučnog naziva “Seks i Ukrajina” o položaju žena u ukrajinskom društvu. Iz Srbije pak na Interliber dolaze suvremeni autori beletristike, poezije i publicistike, koji će svoja djela predstaviti u zanimljivim panelima poput “Moć knjige u popularizaciji znanosti” te “Sprega rock-muzike i proznih djela horora i fantastike”.

Budući da trenutačno obilježavamo i Europsku godinu mladih, na Interliberu su spremili i poseban program namijenjen djeci i mladima koji će moći sudjelovati i u radionici grafita pod motom “Grafiti su umjetnost, a ne vandalizam”, a svoju će prvu slikovnicu djeci predstaviti glazbenik Mile Kekin. Sve ljubitelje nogometa oduševit će i promocija autobiografije jednog od naših najpoznatijih nogometaša Darija Srne, “Zašto te zovu Srna”. Interliber će ponovno biti domaćin i dodjeli književne nagrade Kočićevo pero, a posjetitelje na šest lokacija diljem sajma očekuju food truckovi s delicijama iz nekih od najpopularnijih hrvatskih restorana u kojima će moći uživati i uz “pedeset nijansi pive”.

Najavu programa ovogodišnjeg Interlibera iskoristio je i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kako bi najavio veliki projekt izgradnje Gradske knjižnice Paromlin, koja neće, istaknuo je, biti tek knjižnica, već pravi kulturni i društveni centar Zagreba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije