Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2024. u 14:33

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Dugo se čekalo na "Izazivače". Što zbog intrigantnog foršpana koji je teško bilo izbjeći u bespućima interneta posljednjih nekoliko mjeseci, što zbog Zendaye, koja bez sumnje živi u uzlaznoj putanji svoga glumačkog života. Još se nisu slegli dojmovi ni oko drugog nastavka "Dine", koja je još predmet razgovora i rasprava, a evo nje s novim hit-filmom.

"Izazivači" nisu tek priča o sportu i rivalstvu kao što je bio "Ford vs. Ferrari". Nije ni tek priča o tenisu i putu jednog tenisača ili tenisačice kao što su to bili "Kralj Richard" ili "Borba spolova". Tenis, sport, odricanje, usponi i padovi tek su okvir unutar kojeg se odvija prava priča, ona o ljubavnom trokutu. Po tome ovaj bi film bio sličniji "Prošlim životima". Doduše, s potpuno drugom atmosferom, vibrom i duhom, ali negdje u svojoj srži jako je sličan. Jer, obje su protagonistice, ako ne voljele, onda osjećale ogromnu privlačnost prema dva muškarca. I, kao da su se u jednom trenutku našle u slijepoj ulici u kojoj se nisu mogle odlučiti. U "Izazivačima" je sve to ipak puno surovije, s puno znoja, seksualnog naboja, napetosti i kemije koja pršti iz ekrana do samog kraja.

Ukratko, Art i Patrick su najbolji prijatelji od djetinjstva. Dva mlada tenisača skupa su živjela po internatima, skupa trenirala, skupa bila perspektivni sportaši. Znaju se i predobro, bliži su si nego braća. U juniorskim teniskim krugovima, među djevojkama, jednako tako uspješna i perspektivna bila je Tashi (Zendaya). Obojica su se preko ušiju zaljubila u nju, no u takvom su odnosu bili da su si rekli da je O. K. koga god da odabere, ali obojica će se boriti za nju. Tashi im je tijekom jednog turnira rekla da će dati broj onome koji pobijedi, a pobijedio je Patrick. I od tada kreće njihovo rivalstvo. Tashi je bila kao neka moderna verzija Helene iz Troje, žene zbog koje je započet rat. No to se sve tek postupno saznaje, s čestim skokovima i vraćanjima u povijest njihova odnosa. Film počinje u sadašnjosti, u kojoj su Art i Tashi u braku; on je profesionalni igrač, a ona mu je trenerica. Art nije u svojoj top formi, što Tashi izjeda iznutra jer njezin primarni životni pokretač nije ljubav, nisu ni brak ni dijete onoliko koliko je to pobjeda. Nemilosrdno natjecanje i pobjeđivanje. Art se nađe na nekom usputnom turniru na kojem se u finalu susretne s Patrickom, svojim nekad najboljim prijateljem, a danas osobi koju prezire. Iz te točke redatelj Luca Guadagnino ("Skrivena ljubav") često nas baca u prošlost kako bi se bolje shvatio njihov odnos. I ono što je potpuno jasno jest to da je, nakon svih tih godina poznanstva, prijateljstva koje je prešlo u rivalstvo, ono što ih najviše pokreće kad su svi zajedno. Izrazito intenzivan film koji do samog kraja drži zavidnu razinu napetosti, zavodljivosti i neodoljivosti. Gledanje "Izazivača" je kao vožnja na rollercoasteru – teško se izdržava od količine adrenalina, a opet je nemoguće stati.

Izazivači (CineStar)

Sportska drama, SAD, 131 min

Režija: Luca Guadagnino

Glumci: Zendaya, Mike Faist

 

 

 

 

Priscilla (nezavisna kina)

Priscilla
Foto: imdb

"Elvisa" ćemo, nažalost, najviše pamtiti kao film koji od prosječnosti nisu uspjeli spasiti ni fantastični Austin Butler ni bezvremenska glazba kralja rocka. Iako nam je uskraćeno dosta crtica iz Elvisova života koje bi ga bolje prikazale kao oca, supruga i sina, a ne samo kao najveću ikad živuću zvijezdu. Tek se malo zagrebalo ispod površine, za što se očekivalo da će biti produbljeno najnovijim filmom koji se, doduše neizravno, tiče Elvisa. "Priscilla" u režiji Sofije Coppole donosi priču Presleyevih "ab ovo", dakle od trenutka kada je 14-godišnja djevojčica upoznala 24-godišnjaka koji je već tada bio najveća zvijezda. Možda nije bilo toliko zanimljivo gledati što se dogodilo jer se to više-manje zna – upoznali su se u Njemačkoj, odakle ju je Elvis, nakon svoga vojnog roka, vratio u domovinu i… Ostalo je povijest. Ovdje je zanimljivije gledati lik djevojčice koja je, ma kako joj laskavo bilo što je simpatizira i voli Elvis Presley, ipak morala prerano odrasti. A to nikad nije dobro. Od djevojčurka punog života i snova, naivnog pogleda na ljubav, pratimo duhovno propadanje. Jer, njezin Elvis nije ništa slično Elvisu kojeg zna ostatak svijeta. Ona je njemu bila tek lutkica koju je trebao za pokazivanje, sve dok ta ista lutkica, baš kao u Ibsenovoj "Nori", jednostavno nije otišla.

Biografska drama, Italija, 124 min

Režija: Sofia Coppola

Glumci: Cailee Spaeny, Jacob Elordi

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije