Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Bernard Cornwell “Harlekin”

Ovo su vitezovi koji siluju, pljačkaju i kradu u ime kralja, Boga i osobne koristi

Naslovnica prve knjige iz serijala o potrazi Svetim gralom
Foto: arhiva Fokus
21.04.2015.
u 12:53

Autor je detaljan u opisima brutalnih bitaka kojima sijevaju mačevima, strijele, topuzi i koplja... mrtvi se ne broje, a krv teče u potocima

Europa u 14. stoljeću. Počinje rat između Engleske i Francuske koji povijest pamti pod imenom Stogodišnji rat. To je “pozornica” na kojoj počinje priča o potrazi za Svetim gralom, britanskog pisca povijesnih romana Bernarda Cornwella. Serijal počinje romanom “Harlekin” (Fokus, urednica Vlatka Hercigonja, prijevod Iva Ušćumlić Gretić, 99 kuna), a slijede ga “Vagabund” (već objavljen) te “Heretik” (izlazi početkom 2016.).

Priča započinje francuskim napadom na malo priobalno englesko selo. Pokolj izvode plaćenici u potrazi za relikvijom koju čuva tamošnja crkva. Živ ostaje samo Thomas, mladi strijelac koji se nakon toga pridružuje engleskoj vojsci i odlazi u rat. No, na samrti je ubijenom ocu (dijete je svećenika) obećao da će ga osvetiti jer napad je došao iz njegove obitelji, vratiti ukradenu relikviju i naći Sveti gral.Taj uzbudljivi slijed događaja zapravo je platno na kojem Cornwell “slika” srednji vijek i ratove koji su se tada vodili.

Uvjerljiv je do zadnjeg udarca mačem i upravo je način na koji pred očima čitatelja stvara duh te epohe najvredniji dio ovih romana. Stoga su oni posebna literarna poslastica za sve koji vole povijesne romane u kojima se stvarni događaji – ovdje je to nevjerojatno detaljno opisana bitka kod Crécyja gdje su Francuze masakrirali upravo engleski strijelci kojima i Thomas pripada – isprepleću s čistom fikcijom. Autor je detaljan u opisima brutalnih bitaka kojima sijevaju mačevima, strijele, topuzi i koplja... mrtvi se ne broje, a krv teče u potocima.

Pauze od krvavih okršaja donose stranice koje se bave “politikom” srednjeg vijeka, odnosima plemića, vitezova i podanika, ali i kraljevskih intriga te poneka ljubavna epizoda glavnog lika. Autor, naravno, jasno pokazuje da viteška vremena nisu bila nimalo viteška, posebno ne prema ženama. Zaboravite stoga vitezove koji uzdišu za svojim damama i pišu pjesme nad njihovim zaboravljenim maramicama i pročitajte romane u kojima ti isti vitezovi pljačkaju, ubijaju i siluju uime kralja, Boga i vlastite koristi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Croatan
Croatan
13:14 21.04.2015.

povraća mi se od engleza i njihovog povijesnog revizionizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije