Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renata Pokupić

Počela sam kao dječak u Čarobnoj fruli, a sada vam dolazim kao princ Orlovski

Zagreb: Mezzosopranistica Renata Pokupi?
Jurica Galoic/PIXSELL
29.12.2022.
u 11:28

Dvadeset je godina trebalo da se naša fenomenalna mezzosopranistica Renata Pokupić vrati u HNK Zagreb, a na poziv nove intendantice Ive Hraste Sočo nastupit će u "Šišmišu"

Nakon više od dvadeset godina na pozornici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta večeras će nastupiti naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić. Na poziv nove intendantice Ive Hraste Sočo, Renata Pokupić nastupit će kao princ Orlovski na premijeri popularne silvestarske operete Johanna Straussa mlađeg “Šišmiš”. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a dirigent Srba Dinić. Međunarodni uspjeh Renate Pokupić započeo je 2003. godine kada je pod ravnanjem Johna Eliota Gardinera nastupila kao Anna u Berliozovim “Trojancima” u Théâtre du Châtelet u Parizu. Ta je izvedba i snimljena na DVD za BBC, a za svoju ulogu Renata Pokupić dobila je nagradu za najbolju debitanticu. U londonskom Covent Gardenu debitirala je 2010. ulogom Irene u Handelovu “Tamerlanu”, a nakon toga je na toj čuvenoj opernoj pozornici pjevala i Mozartova Kerubina iz “Figarova pira” i Siebela iz Gounodova “Fausta”. Nastupala je i na opernim pozornicama Frankfurta, Washingtona, Los Angelesa, Lyona, Madrida, Chicaga, Lillea... Ima i bogatu koncertu karijeru. Tako će krajem rujna sljedeće godine ponovno nastupiti u monumentalnom Royal Albert Hallu u Londonu u Devetoj simfoniji Ludwiga van Beethovena. Renata Pokupić bavi se i pedagoškim radom, pa je trenutačno i docentica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji specijalizirana za komornu glazbu. Nastupila je i u filmu Snježane Tribuson “Sve najbolje” gdje je glumila opernu pjevačicu Brankicu Oblak, a za to je na pulskom filmskom festivalu dobila nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Ako se ne varam, do sada i niste puno pjevali u zagrebačkom HNK. Je li vam “Šišmiš” prva operna premijera u tom kazalištu?

Kao mlada pjevačica imala sam sreću da dobijem nekoliko uloga u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, počevši s malim ulogama poput Drugog dječaka u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” s maestrom Kranjčevićem, do Fenene u Verdijevu “Nabuccu” s maestrom Belamarićem.

Jeste li već pjevali ulogu princa Orlovskog, koju je primjerice pjevala i Marjana Lipovšek?

Nakon više od dvadeset godina vraćam se s ulogom Orlovskog koju sam pjevala jedino u koncertnim izvedbama. Uzbudljivo ju je raditi scenski s izvrsnim autorskim i pjevačkim timom...Biti “bad boy” na sceni uvijek mi je izazovno, Orlovski si dopušta apsolutno...sve!

Poznati ste kao decentna pjevačica. Kako ste se snašli u operetnom ambijentu?

Kao riba u vodi. Opereta daje veliku slobodu jer ima i govorenih dijelova u kojima glas koristim na potpuno drukčiji način. Boju glasa prilagodila sam svojoj viziji Orlovskog.

Posljednjih ste mjeseci prisutniji na hrvatskim koncertnim podijima?

U Hrvatskoj se puno toga događa na koncertnim podijima. Imamo odličnih novih festivala kao što je Stradun Classic u Dubrovniku koji vodi Marija Pavlović te novih koncertnih dvorana s izvrsnim međunarodnim programima, tu primjerice mislim na Hrvatski dom u Splitu pod vodstvom Marina Kaporela. Očito imaju izvrsno vodstvo jer funkcioniraju na svjetskoj razini..

U Hrvatskoj imamo i festivale barokne glazbe i barokne ansamble. Vi ste i najveću afirmaciju stekli kao interpretatorica barokne glazbe. Odakle ta popularnost koju barok neosporno uživa?

Zahvaljujući tome što u Hrvatskoj imamo Hrvatski barokni orkestar možemo spoznati kako zvuči majstorski izvedena barokna glazba i o koliko se kvalitetnoj glazbi radi. Barok me oduvijek iznova i iznova oduševljava, dira, uzbuđuje... Zašto? Slušajte ga, teško je objasniti riječima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije