HNK

Premijera opere Ekvinocij Ivana Brkanovića

ekvinocij
Foto: Mara Bratoš
1/5
17.03.2015.
u 12:54

Opera Ekvinocij praizvedena je 1950. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, sa slavnom Marijanom Radev u ulozi Jele i Tomislavom Neralićem u ulozi Nika Marinovića, a zadnja premijera izvedena je u travnju 1978.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu izvest će 19. ožujka 2015. premijeru opere Ekvinocij, Ivana Brkanovića pod ravnanjem Nikše Bareze, u režiji slovenskoga redatelja Igora Pisona.

Započevši glazbeni put tridesetih godina 20. stoljeća, Ivan Brkanović svojim je stvaralaštvom bio i ostao dosljedan pobornik nacionalnog smjera glazbene umjetnosti. U većini svojih djela ujedinio je psihološke značajke hrvatskoga glazbenog folklora i vlastitu umjetničku individualnost te je stvorio impozantan opus od sto trideset djela. Kao skladatelj iznimno vezan za podneblje i mentalitet ljudi južnodalmatinske regije odakle potječe, Ivan Brkanović nadahnuće je pronašao u glasovitom dramskom tekstu Ive Vojnovića, koji je sam dao poticaj da se njegov Ekvinocijo uglazbi.

Potresnu priču o ljudima s tipičnim sudbinama dalmatinskoga podneblja – prerano ostarjelim, osamljenim ženama, mladićima koji masovno odlaze u svijet u potrazi za egzistencijom, tradicionalnim, strogim očevima koji prodaju vlastitu djecu, ili bogatim povratnicima koji su negdje u tuđini izgubili svaki trag ljudskosti, Brkanović je uglazbio suvremenim glazbenim jezikom stvorivši monumentalno glazbeno djelo upisujući se tako među najznačajnije hrvatske skladatelje.

Opera Ekvinocij praizvedena je 1950. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, sa slavnom Marijanom Radev u ulozi Jele i Tomislavom Neralićem u ulozi Nika Marinovića, a zadnja premijera izvedena je u travnju 1978.

Pod ravnanjem Nikše Bareze premijernu izvedbu 19. ožujka , koju je za ovu prigodu priredio skladateljev sin Željko Brkanović, režirat će slovenski redatelj mlađe generacije Igor Pison, kostimografkinja je Evelin Arweck, scenografkinja Nicola Minssen, a u glavnim ulogama nastupit će Ivica Čikeš / Ivica Trubić kao Frane, Tamara Franetović – Felbinger / Adela Golac Rilović kao Anica, Dubravka Šeparović Mušović kao Jele, Siniša Hapač / Giorgio Surian kao Niko, Domagoj Dorotić / Stjepan Franetović kao Ivo .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije